Take a fresh look at your lifestyle.

Elevii se opun iniţiativei legislative privind acordarea voucherelor pentru achiziţionarea uniformelor şcolare

0

Pe data de 11 august 2020, în cadrul sesiunii plenare a Senatului României, a fost adoptată iniţiativa legislativă L421/2020, ce presupune modificarea art. 5 din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ.

Această iniţiativă legislativă prevede ca fiecare elev să primească, semestrial, 350 de lei pentru achiziţionarea uniformelor, bani ce vor fi asiguraţi din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Încă din luna iunie 2020, atunci când proiectul a fost înregistrat la Senat, Consiliul Naţional al Elevilor s-a opus cu vehemenţă acestuia, din următoarele motive:

În primul rând, în contextul economic actual, o astfel de măsură ar fi dezastruoasă, întrucât asigurarea sumelor prevăzute în proiectul de lege presupune o povară financiară semnificativă pentru bugetul de stat. Mai mult, ţinând cont de faptul că peste 900 de mii de elevi nu au acces la educaţie online, considerăm că alocarea fondurilor către această iniţiativă legislativă reprezintă un act de iresponsabilitate şi indiferenţă crasă a senatorilor faţă de elevii din România.

În al doilea rând, în lipsa unor alte măsuri de securitate prezente în şcoală (servicii de pază, servicii de monitorizare audio-video etc.), instituirea obligativităţii purtării uniformelor şcolare de către elevi reprezintă doar o formă fără fond.

În ultimul rând, o astfel de măsură nu va atrage după sine creşterea calităţii actului educaţional, ci, în cel mai bun caz, va reprezenta doar un simulacru trist al unei asemenea creşteri.

Din aceste motive, Consiliul Naţional al Elevilor solicită Camerei Deputaţilor respingerea proiectului legislativ L421/2020, în calitate de cameră decizională.

„Suntem consternaţi de iresponsabilitatea senatorilor care au votat acest proiect de lege. Acestea sunt nevoile educaţiei din România? Acestea sunt priorităţile financiare ale statului român? Începutul anului şcolar ne bate la uşă; în şcoli va fi nevoie de materiale de protecţie sanitară, de device-uri conectate la internet, de infrastructură şcolară şi de multe altele. Stimaţi deputaţi, dacă sunteţi cu adevărat preocupaţi de soarta elevilor din România, vă solicităm respingerea acestei inţiative legislative. Elevii au nevoie de acces la educaţie de calitate, nu de uniforme care să arate bine în poze!”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata