Take a fresh look at your lifestyle.

EXCLUSIV – Primar clujean, condamnat DEFINITIV! Baronul își pierde scaunul

0

Gabriel Alexandru Duma (PNL), încă primar la Valea Ierii pentru o scurtă perioadă de timp, a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare de către magistrații Curții de Apel Cluj. Decizia judecătorilor a venit miercuri, 24 iunie. Duma, în calitate de primar, a fost trimis în judecată alături de Ioan Boca, diriginte de șantier în Valea Ierii. Parte vătămată în dosar s-a constituit Ministerul Dezvoltării Regionale. Pentru ilegalitățile comise, cei doi bărbați au primit câte 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare plus o serie de interdicții și muncă gratis în folosul comunității.

Gabriel Alexandru Duma a fost trimis în judecată în anul 2017 pentru abuz în serviciu, în formă continuată. Inginerul Ioan Boca a fost trimis în judecată în același an, același dosar, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

În anul 2017, cei doi au întocmit documente din care reieșea că stadionul construit în comună deține și o pistă de atletism. Pista figura doar în documente, cu toate că banii au fost decontați de minister pentru lucrare.

Gabriel Alexandru Duma este primarul care a admis că are o prietenie din copilărie cu șeful de post din Valea Ierii, Florin Octavian Fărcaș. Agentul, transferat de la Jandarmerie în Poliție, este și el cercetat în două dosare penale, unul de corupție și altul de purtare abuzivă.

Din păcate, cele două dosare stagnează în continuare în sertarele procurorilor, unul fiind din 2017, iar altul din 2019. Oamenii din Valea Ierii i-au acuzat pe cei doi de multiple infracțiuni. Autoritățile s-au prefăcut că dorm atunci când a venit vorba de furtul pădurilor.

Urmează ca după primirea motivării, prefectul Clujului să semneze Ordinul de încetare a mandatului de primar. Baronul DUMA GABRIEL ALEXANDRU își pierde astfel scaunul de edil.

Iată, pe scurt, soluția Curții de Apel Cluj din data de 24 iunie 2020:

I. În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.proc.pen., admite apelul declarat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda împotriva sentinţei penale nr. 507 din data de 01.11.2019, pronunţată de către Judecătoria Turda, pe care o desfiinţează în parte cu privire la încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor D. A. G. şi B. I. şi, pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite: Reţine art. 35 alin. 1 C.pen. (2 acte materiale) cu privire la ambii inculpaţi. În baza art. 396 al. 2 C. proc. pen. condamnă pe inculpatul D. G.-A. (cu datele personale la dosar) la pedeapsa de: – 2 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de infracţiunea de abuz de prev. de art. 297 alin. (1) C.pen. rap. la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. şi art. 5 alin. (1) C.pen. (două acte materiale) În temeiul art. 67 alin. 2 din C.pen., raportat la art. 66, alin. 1, lit. a şi b din C.pen., interzice inculpatului ca pedeapsă complementară dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani. În temeiul art. 65 alin. 1 din C.pen., raportat la art. 66, alin. 1, lit. a şi b din C.pen., interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. În baza art. 91 C.pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C.pen. În temeiul art.93 al.1 C.pen. obligă inculpatul D. G.-A., ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b din C.pen. impune inculpatului să execute următoarea obligaţie: – să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţiile din comunitate. În baza art.93 al.3 C.pen. pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei com. Valea Ierii/ Primăriei com. Iara. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 din C.pen. privind revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei.

În baza art.396 al. 2 C. proc. pen. condamnă pe inculpatul B. I.(cu datele personale la dosar) la pedeapsa de: – 2 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, prev. de art. 48 alin. (1) C.pen., rap. la art. 297 C.pen., rap. la art. 13/2 din Legea 78/2000, modificată şi completată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. şi art. 5 alin. (1) C.pen. (două acte materiale) În temeiul art. 67 alin. 2 din C.pen., raportat la art. 66, alin. 1, lit. a şi b din C.pen., interzice inculpatului ca pedeapsă complementară dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani. În temeiul art. 65 alin. 1 din C.pen., raportat la art. 66, alin. 1, lit. a şi b din C.pen., interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. În baza art.91 C.pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C.pen. În temeiul art.93 al.1 C.pen. obligă inculpatul B. I., ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b din C.pen. impune inculpatului să execute următoarea obligaţie: – să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţiile din comunitate. În baza art.93 al.3 C.pen. pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei mun. Gherla/ Primăriei a mun. Dej. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 din C.pen. privind revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. II. Respinge, ca nefondate, apelurile promovate de către inculpaţii D. G. A. şi B. I., precum şi de partea civilă M. L. P., D. şi A.. Obligă pe inculpaţi să plătească statului câte 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Cheltuielile judiciare în apelurile Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda şi a M. L. p., D. şi A. rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 24 iunie 2020.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata