Take a fresh look at your lifestyle.

EXCLUSIV VIDEO – Polițistul clujean Alin Creț, încă un accident rutier. De această dată a lovit cu mașina o femeie. Cazul ridică semne de întrebare

0

Alin Creț, polițistul din comuna Mănăstireni, a mai provocat un accident rutier. De această dată, agentul a lovit cu mașina o femeie, în zona unei treceri pentru pietoni din Huedin. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere le indică specialiștilor, cu care am vorbit, faptul că femeia s-ar fi aflat pe trecere, chiar dacă impactul nu a fost surprins. Am solicitat puncte de vedere independente, după ce un martor ocular ne-a atras atenția că femeia ar fi încercat să traverseze regulamentar. Colegii agentului nu s-au decis de cinci zile dacă femeia era sau nu pe trecere, dar din primele informații spun că nu se afla pe zebră. Alin Creț este agentul de poliție de la Secția 8 Poliție Rurală Huedin care a acționat în judecată publicațiile noastre, Ziarul Clujean și INFO Huedin, după ce am arătat că de la încadrarea în Poliție a fost implicat în mai multe incidente, două accidente rutiere, acesta fiind al treilea, are un comportament nepotrivit și un stil de conducere iresponsabil. Joi, 14 februarie, instanța a rămas în pronunțare în acel proces. În dimineața zilei de 15 februarie, Alin Creț accidentează cu autoturismul personal o femeie. La cinci zile de la accident, solicităm public inspectorului șef al IPJ Cluj, Mircea Rus, să facă lumină în acest caz. Agentul Alin Creț a precizat că nu dorește să comenteze pe marginea accidentului.

Distanța la care s-a oprit autoturismul după trecerea de pietoni

Accidentul a avut loc vineri dimineața, 15 februarie, în Piața Victoriei din Huedin, în fața fostei Policlinici Huedin. În jurul orei 07:40, spun sursele noastre, Alin Creț circula pe sensul de mers spre Cluj-Napoca. În imaginile de mai jos puteți vedea că se circulă fluent, iar la un moment dat mașina condusă de Alin Creț frânează brusc și se oprește după trecerea de pietoni. Agentul, se poate observa, coboară și merge în lateralul dreapta a mașinii, acolo unde a fost proiectată victima. Important de observat este că șoferul autoturismului de culoare portocalie, care circulă pe sensul opus de mers, pare să o vadă pe femeie că intenționează să treacă și reduce viteza. Asta în timp ce mașina lui Creț se oprește brusc, dar numai după trecerea de pietoni și după ce o lovește pe femeie.

În imaginile de mai jos veți vedea de unde a fost ridicată femeia de echipajul de ambulanță. Ca secerată, victima a căzut la pământ, iar o ambulanță a transportat-o de urgență la Spitalul Orășenesc Huedin.

„În Camera de Gardă a Spitalului Huedin a fost adusă de către ambulanță, în dimineața zilei de 15 februarie, o femeie în vârstă de 62 de ani, victima unui accident rutier. Aceasta a fost examinată și s-au constatat contuzii la nivelul articulației tibio tarsiana dreapta și contuzie de bazin – șold drept. După examinarea efectuată de către medicul ortoped, femeia a fost externată cu indicații de tratament”, ne spune Silvia Resteman, managerul Spitalului Orășenesc Huedin.

Ciudat este că medicul a trimis-o acasă pe femeie, deși problemele post accident rutier pot apărea în primele 24 de ore. Uneori, complicațiile apărute în acest interval de timp au fost grave.

COLEGII AGENTULUI SPUN CĂ FEMEIA ESTE DE VINĂ

La locul accidentului au ajuns colegii agentului de poliție și au început cercetările. Potrivit Biroului de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, femeia se angajase neregulamentar în traversarea străzii. Trecerea de pietoni este semnalizată corespunzător și marcată, dar cu toate acestea polițistul nu a putut evita impactul și a lovit-o pe femeie.

Carmen Pompaș, purtător de cuvânt IPJ Cluj

„În jurul orei 07:50, un bărbat, în vârstă de 30 de ani, din Huedin, în timp ce conducea un autovehicul pe DN1 E60, prin Piața Victoriei, a surprins și accidentat o femeie de 62 de ani, din Huedin. Conform primelor verificări, femeia s-ar fi angajat neregulamentar în traversarea străzii, în apropierea unei treceri pentru pietoni. Femeia a fost rănită și transportată la spital. Aceasta a suferit leziuni ușoare. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În cauză se continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor exacte în care s-a produs accidentul și luarea măsurilor legale”, precizează Carmen Pompaș, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Cluj.

Contactat telefonic, Alin Creț a precizat următoarele: „Nu vreau să comentez nimica”. Creț a făcut și alte precizări care nu au legătură cu accidentul.

Femeia implicată în accident nu a fost identificată de noi pentru a-i putea lua un punct de vedere referitor la situație. Victima poate lua legătura cu noi prin e-mailul ziarulclujean[at]gmail.com sau ne poate trimite un mesaj privat pe una dintre paginile noastre de Facebook Ziarul Clujean sau INFO Huedin.

SPECIALIȘTII ÎI CONTRAZIC PE POLIȚIȘTII CARE FAC CERCETĂRI

Specialiștii consultați de publicația noastră, ZIARUL CLUJEAN, îi contrazic pe colegii agentului. Aceștia spun că accidentul putea fi evitat de Alin Creț fără doar și poate. Chiar dacă femeia nu se afla exact pe trecerea de pietoni, șoferul avea obligația de a reduce viteza în zonă, conform legii. Din imagini se vede clar că Alin Creț a frânat brusc, după ce a lovit-o pe femeie. Trecând de această ipoteză, potrivit căreia femeia nu se afla exact pe marcaj, am consultat un polițist specializat pe conducere defensivă și am discutat cu președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație din România. Ambele opinii ale celor doi specialiști au aceeași concluzie: accidentul putea fi evitat.

„Eu spun că era pe trecere. Semnificația unui indicator începe de la locul în care este amplasat. Eu susțin că trecerea pentru pietoni este între indicatoare, nu o putem limita la marcaj. Conducătorul auto trebuie să acorde prioritate pietonilor aflați pe sensul său de mers. Asta înseamnă că el poate să-și continue deplasarea, la limită, dacă nu obligă pietonul să oprească, să alerge sau să se întoarcă. Pentru mine e clar: nu a acordat prioritate de trecere pietonului aflat în traversare pe sensul său de mers, pe trecerea pentru pietoni semnalizată prin indicatoare și marcaje rutiere”, ne spune polițistul specializat pe conducere defensivă, cu rugămintea de a-i păstra confidențialitatea numelui.

Cătălin Codescu – președinte AVAC

Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație din România (AVAC) și jurist cu experiență profesională conturată în domeniul cercetării penale a accidentelor de circulație, dar și în domeniul asigurărilor generale și al evaluării daunelor, susține că orice accident poate fi evitat, cu excepția celor în care e vorba de defecțiuni tehnice ale autovehiculelor.

„În zona trecerii de pietoni trebuie să ai în vedere faptul că e posibil să te trezești cu un pieton pe trecerea de pietoni. Ca vine mai brusc, mai puțin brusc, dar e posibil să se întâmple. Conducătorul auto trebuie să fie prevăzător, atent și să circule cu o viteză adaptată, ca să poată să efectueze manevre în condiții de siguranță. Ideea este că strict, concret, nu mă pot pronunța, să trag o concluzie – dacă e unul sau altul vinovat. Văzând, deducând, că s-a întâmplat în proximitatea trecerii de pietoni, că a fost pe marcaj sau că a fost la un metru după sau la un metru jumate după, asta nu-l disculpă pe conducătorul auto. Conducătorul auto, dacă a circulat în condiții optime, indicatoarele nu erau obturate sau nu a apărut alt factor care să perturbe bunul mers, buna circulație a acestuia, el ar fi trebuit să… în primul rând trebuia să prevadă riscul și implicit să-și ia măsuri astfel încât să nu se întâmple evenimentul rutier”, este de părere Cătălin Codescu, președintele AVAC.

Fondată în anul 2000, AVAC este o asociaţie neguvernamentală, ce a luptat, încă de la înființare, pentru găsirea celor mai eficiente soluții de creștere a siguranței rutiere, cât și pentru sprijinirea victimelor accidentelor de circulație în valorificarea drepturilor lezate prin evenimentele rutiere.

CINE ESTE ALIN CREȚ

Alin Creț este agentul de poliție din comuna Mănăstireni. În 2016, imediat după încadrarea în Poliție el a fost implicat într-un accident rutier produs în zona Huedin. În luna ianuarie 2018 a provocat un alt accident pe raza localității Mănăstireni, de această dată cu mașina de poliție. Polițiștii de la rutieră spun că Alin Creț nu a adaptat viteza la condițiile de drum, a rupt un parapet metalic și s-a răsturnat cu autospeciala de serviciu.

Autospeciala de poliție a fost avariată pe toate părțile

Agentul Creț a fost implicat în mai multe incidente în scurta sa carieră în Poliție. Acesta ar fi intrat pe proprietatea unor oameni fără un mandat emis de un judecător, ar fi avut un conflict cu primarul din Mănăstireni și a tăbărât peste primarul din Huedin în speranța ca va primi un loc de parcare anume.

Pentru cele descrise mai sus, Alin Creț a acționat în judecată publicațiile noastre INFO Huedin și Ziarul Clujean.

Pe 14 februarie, între orele 15:00 și 16:00, a avut loc ultimul termen în procesul dintre Alin Creț și publicațiile noastre. Călin Merca, avocatul care reprezintă publicațiile a susținut în fața judecătoarei de la Judecătoria Cluj-Napoca o lungă pledoarie despre modul iresponsabil în care conduce Alin Creț, pledoarie bazată pe probe depuse la dosar.

La aproximativ 17 ore de la ultimul termen de judecată, Alin Creț a urcat la volanul autoturismului și a provocat un alt accident rutier. Este al treilea accident rutier în care este implicat agentul din iunie 2016 până în prezent, pe lângă alte incidente.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata