Take a fresh look at your lifestyle.

Fără apă după accidentul dintre Vâlcele și Apahida. Opt tone de motorină au ajuns în rețeaua satului Gheorgheni

0

Localnicii din satul clujean Gheorghieni nu pot folosi apa de la rețeaua locală. Bazinul de apă din care este alimentat satul este contaminat cu motorină. S-a ajuns în această situația după ce o cisternă a Armatei Române s-a răsturnat pe centura Clujului, între Vâlcele și Apahida, iar carburantul a ajuns în bazinul de apă. Sătenii își iau acum apă de la o fântână, singura din localitate care nu a fost afectată. În sat se aduc și cisterne cu apă potabilă și pentru uz casnic.

O cisternă a armatei s-a răsturnat, la începutul acestei săptămâni, iar opt tone de motorină au curs pe carosabil și au ajuns în sistemul de alimentare cu apă a localității clujene Gheorghieni. Alimentarea cu apă a fost oprită imediat și au fost prelevate probe pentru teste. Rezultatele au arată că cel puțin o fântână nu a fost contaminată.

350 DE GOSPODĂRII FĂRĂ APĂ CURENTĂ

Irina Munteanu, prefectul județului Cluj: „ S-a alimentat populația cu apă potabilă prin intermediul unor cisterne și cu apă nepotabilă. Aceste măsuri sunt în vigoare şi vor rămâne în vigoare cât este necesar, pentru că situaţia poate să fie de mai lungă durată.”

Compania de Apă Someș caută soluții pentru curățarea apei contaminate și realimentarea bazinelor cu apă cât mai curând posibil. Garda de Mediu și Sistemul de gospodărire a Apelor Cluj va decontamina apa direct de la conductele principale, prin aplicarea unor filtre.

În 19 iulie, prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, a convocat într-o reuniune de urgență reprezentanți din conducerea instituțiilor responsabile în gestionarea situației urmare a răsturnării în data de 18.07.2022 a unei cisterne cu motorină, care a afectat rețeaua de alimentare cu apă potabilă care deservește satul Gheorgheni, comuna Feleacu. Imediat după incident, atât militari din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, cât și pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au acționat cu promptitudine prin golirea și curățarea cu motopompe a puțurilor.

Concluziile întâlnirii au fost următoarele:

  • Prefectul a cerut primarului comunei Feleacu întrunirea imediată a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, pentru identificarea sumei disponibile în fondul pentru urgență constituit la nivelul bugetului local al comunei, care să fie folosită în scopul achiziționării de rezervoare noi pentru depozitarea temporară a apei primite în perioada următoare și pentru cheltuieli ulterioare necesare intervenției de moment.
  • Autoritățile locale împreună cu reprezentanții Armatei și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au oprit alimentarea cu apă atât de la bazinul principal, cât și de la cele secundare și astfel apa contaminată nu mai să nu ajungă la populație. Măsura a fost luată de urgență pentru ca cele 350 de gospodării de pe raza satului Gheorgheni să nu fie afectate.
  • De asemenea, prefectul a solicitat Direcției de Sănătate Publică și Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj o serie de analize pentru a determina potabilitatea apei dintr-o fântână, o sursă naturală de apă aflată în centrul satului, care poate fi o soluție provizorie pentru alimentarea cu apă a comunității.
  • Irina Munteanu a solicitat ajutorul organizațiilor non-guvernamentale din județul Cluj pentru aprovizionarea cu apă îmbuteliată care să fie distribuită oamenilor. De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență va asigura alimentarea cu cisterne de apa nepotabilă, care va putea fi folosită pentru animale sau uz casnic.
  • Compania de Apă Someș S.A. a furnizat încă de ieri apă potabilă prin cisterne care au fost duse în centrul satului. De asemenea, acesta se preocupă de identificarea și punerea în aplicare a unor soluții tehnice pentru curățarea bazinelor și în paralel, de realimentarea acestora cu apă, cât mai curând posibil. De asemenea Garda de Mediu și Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj vor ajuta la decontaminarea apei direct de la conductele principale prin aplicarea unor filtre de curățare.
  • Toate ajutoarele de apă potabilă, aduse în cisterne de către Compania de Apă Someș, cât și cele de apă nepotabilă, puse la dispoziție de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, vor ajunge în localitatea Gheorgheni, într-un anumit intervalul orar, iar cetățenii vor fi informați în acest sens și își vor putea duce apa necesară în recipiente proprii.
  • O echipă mixtă formată din specialiști ai instituțiilor prezente la întâlnire s-a deplasat la fața locului pentru a stabili următorii pași de intervenție în vederea restabilirii situației.
  • Divizia 4 Infanterie „Gemina”, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Inspectoratul de Jandarmi „Alexandru Vaida-Voievod” și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj sprijină instituțiile implicate, dar și comunitatea din satul Gheorgheni în vederea intervenției prompte și rezolvarea situației.
Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata