Take a fresh look at your lifestyle.

Fără tăieturi, fără operație pe cord deschis, medicii fac minuni la Spitalul de Cardiologie din Cluj

0

Fără tăieturi, fără operație pe cord deschis, medicii fac minuni la Institutul de Cardiologie din Cluj. Valva mitrală nu se mai închidea, iar o bunică avea zilele numărate. O intervenție chirurgicală ar fi fost mult prea riscantă. Salvarea? O procedură inovatoare, fără bisturiu. Doctorul Vlasis a venit din Grecia să-i ajute pe medicii români.

Dr. Vlasis Ninios, medic primar cardiolog: Mare parte a sângelui se întorcea în plămâni, cauzând presiune mare în plămâni şi greutate în respiraţie, la cel mai mic efort sau la o simplă tuse.

Fiica pacientei: În fiecare noapte practic nu ştii dacă o să te sufoci, dacă o să trebuiască să chemi urgenţa şi dacă o să ajungi cu bine la spital.

Procedura seamănă foarte mult cu cea a montării unui stent. Doar că în loc de stent, este implantat un dispozitiv în formă de clips.

dr. Camelia Nandrean, medic specialist cardiolog: Cele două foiţe ale valvei mitrale sunt aduse împreună, sunt prinse împreună cu o agrafă şi astfel gradul de insuficienţă este mult, mult redus.

Intervenţia durează două ore. Costă peste 10.000 de euro, dar este unica șansă pentru pacienții mai în vârstă, în cazul cărora operațiile cu bisturiul pe cord deschis sunt riscante.

Fiica pacientei: Mama mea a fost săptămâni în spital, edem după edem, cu proceduri, cu investigaţii, cu un morman de medicamente, toate aceste cheltuieli care se acumulează în timp. La un moment dat este mai ieftin, părerea mea, să intervii şi să faci aceste proceduri care nu reprezintă risc pentru viaţă.

Recuperarea este rapidă. Durează doar câteva zile. Aşa că bunicuța va putea să îşi strângă din nou nepoţii la piept.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata