Take a fresh look at your lifestyle.

Femeile cer educație sexuală pentru copii și egalitate de șanse

0

Combatere a violenței domestice și a abuzului sexual și o educație sexuală corespunzătoare pentru copiii școlari au cerut cele aproximativ 150 de femei care au participat, duminică, la ”Marșul Femeii”, în Cluj-Napoca. Mesajele lor au fost cât se poate de clare. Acestea au clamat ajutorul financiar al statului român, de la bugetul de stat, pentru susținerea adăposturilor victimelor violenței domestice. Clujencele au cerut și să fie extins numărul lor (al adăposturilor).

De asemenea se doresc proceduri clare de combatere a abuzului sexual, să fie luate măsuri împotriva abuzatorului, nu contra victimelor. Totodată participantele la manifestare au spus clar și răspicat că luptă pentru introducerea educației sexuale în școli, în sensul în care să nu se reducă doar la biologie, ci să acopere mult mai multe aspecte, asta în condițiile în care, studiile arată, că România este un stat în care unul din patru copii este abuzat în mediul familial.

Conform organizatorilor educația sexuală în școlile europene începe de la vârsta de cinci ani și se întinde până la vârsta majoratului, adică până la sfârșitul liceului. Protestatarele au mărșăluit pe b-dul Eroilor și au purtat mesaje precum ”Bătaia nu e ruptă din rai”, ”Bărbații de calitate sunt pentru egalitate”, ”Stop violenței în familie”, ”Vrem educație sexuală în școli”.

„În România rolul femeii este prestabilit ca mamă, soție / parteneră, fiică sau soră. Dar noi ne dorim o societate în care femeia să fie percepută ca o ființă deplină, cu propriile sentimente, cu rațiune și aspirații, independent de rolul ei în familie. Femeile au drepturi egale cu cele ale bărbaților doar dacă au posibilitatea reală de a beneficia de aceleași șanse și de a se identifica printr-un set de valori proprii, specifice lor. Ne dorim de fapt o lume în care societatea patriarhală nu impune ce înseamnă să fii femeie sau cum se traduce a fi feminina. Ne dorim o societate în care femeia este, pur și simplu, ceea ce își dorește”, a fost mesajul organizatorilor evenimentului.

Marșul femeilor a fost o amplă mișcare de protest care a avut loc în mai multe orașe ale lumii la data de 21 ianuarie 2017. Protestul a avut ca scop promovarea drepturilor femeilor și ale comunității LGBT și stoparea inechităților sociale cu care unele categorii de oameni se confruntă. Având ca punct de pornire Washington, D.C., protestul a avut loc la doar o zi de la instalarea oficială a lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata