Take a fresh look at your lifestyle.

Fonduri europene pentru modernizarea cimitirelor reprezentative

0

cimitirul-belluAsociația Cimitirelor Semnificative din Europa (ASCE) sprijină orașele membre în realizarea unor proiecte prin care să obțină fonduri europene pentru conservarea și modernizarea cimitirelor pe care le au în administrare.

Reprezentanți ai Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane din București au participat, în perioada 2-4 octombrie 2014, la întâlnirea anuală a ASCE, care s-a desfășurat în orașul spaniol Barcelona și a reunit peste o sută de istorici, arhitecți, profesori, precum și reprezentanți ai administrațiilor locale din orașele membre.

Tematica dezbaterilor a vizat problemele de patrimoniu funerar sub diverse aspecte: cultural, artistic, turistic și financiar. Astfel, au fost prezentate proiecte în derulare sau finalizate de către instituțiile academice și administrative, realizate în mare parte cu fonduri europene, în cele mai importante cimitire din Europa. În acest context, conducerea ASCE și-a reafirmat disponibilitatea de a sprijini orașele membre, printre care și Bucureștiul, în accesarea de fonduri europene pentru implementarea unor proiecte de modernizare a cimitirului Bellu.

O parte din această finanțare ar urma să fie investită în proiecte specifice care să conducă la creșterea numărului de turiști care vor vizita cimitirele aflate în circuitul ASCE. Ruta europeană a cimitirelor semnificative generează, anual, peste cinci milioane de turiști. Reprezentanții ACCU au prezentat un documentar despre istoria muzeului Bellu și principalele monumente pe care acesta le găzduiește, dar și despre principalele obiective turistice din Capitală.

Președintele ASCE, doamna Lidija Pliber?ek, a salutat eforturile pe care Bucureștiul le face pentru promovarea muzeului Bellu și a anunțat că a ales Capitala pentru întâlnirea anuală din 2015:

‘Bucureștiul este un oraș bogat în istorie, arhitectură și cultură, iar prezentarea de astăzi ne întărește convingerea că patrimoniul funerar al capitalei României merită să fie cunoscut în lume. ASCE vă va sprijini în acest sens, prin toate mijloacele de care dispune.’

Asociația Cimitirelor Semnificative din Europa (ASCE) a fost fondată în 2001 în orașul italian Bologna. Actul de constituire a fost semnat de 9 orașe: Barcelona, Bergen, Bologna, Copenhaga, Genoa, Koln, Ljubliana, Stockholm și Torino.

În prezent, Asociația reprezintă interesele a 179 de cimitire din 22 de țări. Este vorba despre: Austria, Belgia, Croația, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Ungaria, Portugalia, Rusia, Șerbia, Slovenia, Spania, Elveția, Marea Britanie, Suedia și din 2010 și România.

Singurul așezământ de acest fel din România care face parte din circuitul european este Cimitirul Bellu din Capitală. Prin aderarea la ASCE, Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane a urmărit promovarea Cimitirului Bellu ca punct de reper semnificativ pe harta obiectivelor cultural — turistice europene.

Printre valorile pe care ASCE și le asumă se regăsesc conștientizarea cetățenilor europeni cu privire la valorile culturale și istorice pe care cimitirele reprezentative le adăpostesc și protejarea acestor valori împotriva oricărui tip de agresiune. Asociația își propune, în același timp, să promoveze cimitirele europene ca parte fundamentală a patrimoniului uman, cooperarea pentru protejarea și restaurarea monumentelor dar și să ofere posibilitatea membrilor săi să poată împărtăși experiențe și bune practici. Membrii asociației au posibilitatea să realizeze proiecte comune și să colaboreze pentru utilizarea inovațiilor tehnologice în domeniu.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata