Take a fresh look at your lifestyle.

Forța de muncă, tot mai scumpă în România. Ce se poate întâmpla de la 1 ianuarie 2019

0

Costul orar al forţei de muncă, cel mai important indicator pentru angajatori, a continuat să crească în T3 din 2018, informează Realitatea Financiara. România devine tot mai neatractivă pentru investitorii străini, pe măsură ce costurile cu forța de muncă ale angajatorilor continuă să crească forțat, mult peste indicii de productivitate, iar „criza de personal” este noua realitate de pe piața muncii.

Față de anul anterior, costurile suportate de angajatori sunt cu 14% mai mari, iar Guvernul a pregătit o nouă bombă cu ceas – care va exploda la 1 ianuarie 2019: majorarea salariului minim și introducerea unui salariu minim diferențiat.

În trimestrul III 2018 costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 1,53% faţă de trimestrul precedent şi de 13,91% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior.

Comparativ cu perioada similară a anului 2017, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţile de sănătate şi asistenţă socială (32,64%), respectiv învăţământ (26,56%), ca efect al aplicării prevederilor legale) pentru personalul plătit din fonduri publice. Aceste activităţi au fost urmate de cele de informaţii şi comunicaţii (15,70%), respectiv construcţii (14,62%).

Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă s-au înregistrat în intermedieri financiare şi asigurări (7,65%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (6,32%), respectiv în industria extractivă (3,04%).

Tot mai mulți angajatori reclamă creșterile forțate de salarii, nedublate de creșterea productivității. Introducerea unui salariu minim diferențiat pentru angajații cu vechime de peste 15 ani, la 1 ianuarie 2019, ar putea duce la un val de concedieri sau la intrări pe bandă rulantă în faliment.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata