Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a inaugurat astăzi, 2 octombrie 2014, alături de premierul Victor Ponta, Expoziţia NATO în domeniul Apărării împotriva Rachetelor Balistice, eveniment organizat de MAE în parteneriat cu Divizia de Diplomaţie Publică a NATO şi dedicat celebrării a 10 ani de la integrarea României în Alianţa Nord-Atlantică. La eveniment au fost prezenţi ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şi însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, iar Secretarul General Adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a adresat un mesaj prin intermediul unei intervenţii înregistrate.
Prim-ministrul Victor Ponta a subliniat cu acest prilej importanţa pe care România o acordă angajamentelor asumate în urmă cu 10 ani, când a aderat la valorile europene şi euro-atlantice. “În urmă cu 10 ani [România] a făcut două alegeri fundamentale: pentru securitatea sa, intrarea în NATO, pentru prosperitatea şi dezvoltarea sa, accesul în UE. (…) Mă bucur că la zece ani după, toţi cei care au avut încredere că România este un Aliat şi partener serios nu au fost dezamăgiţi”, a afirmat premierul Victor Ponta. Şeful executivului a mai arătat că, prin asigurarea frontierei estice a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, România dovedeşte seriozitate, ataşament faţă de valorile democratice şi constituie un exemplu de succes pentru alte ţări din regiune.
Totodată, a arătat că Guvernul României va spori constant bugetul pentru apărare în următorii trei ani, astfel încât ţara noastră să atingă pragul de 2% din PIB dedicat apărării şi a subliniat, în context, că “nu există securitate fără costuri, nu există apărare în care să nu ai contribuţii, iar România îşi îndeplineşte aceste obligaţii”.
La rândul său, ministrul Titus Corlăţean a reliefat profilul României în cadrul NATO la 10 ani de la aderare, precum şi contribuţia ţării noastre la dezvoltarea sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, prin eforturile de materializare a proiectului strategic bilateral cu SUA. Acestea vizează amplasarea, la Baza militară Deveselu, a Facilităţii antirachetă din cadrul etapei a II-a a US European Phased Adaptive Approach on Missile Defense, proiect defensiv care, odată cu operaţionalizarea sa în anul 2015, va fi parte integrantă a sistemului NATO şi o contribuţie importantă la apărarea colectivă legitimă a Alianţei. Ministrul Corlăţean a apreciat foarte buna cooperare cu Divizia de Diplomaţie Publică a NATO pentru a comunica publicului larg din România demersurile instituţionale, naţionale şi Aliate, în sensul întăririi capacităţilor de apărare ale NATO.
Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, s-a referit la decizia Summit-ului de la Chicago de creare a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice menit să protejeze teritoriile şi populaţiile Aliate. Ministrul Mircea Duşa a evidenţiat că lucrările de la Deveselu sunt în grafic şi că obligaţiile care revin statului român în acest proiect important vor fi îndeplinite în totalitate, pentru a asigura intrarea în funcţiune a sistemului în 2015.
La rândul său, însărcinatul cu afaceri a.i. al SUA, Dean Thompson, a subliniat că ameninţările cu rachete sunt permanent în creştere, pe măsură ce stocurile sporesc şi capacităţile devin mai performante. S-a referit la decizia preşedintelui Obama de a contribui semnificativ la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, subliniind că Facilitatea de la Deveselu, care va fi operaţională în 2015, constituie o parte importantă a sistemului NATO. Diplomatul american a afirmat că sistemul din România, alături de capabilităţile din Turcia şi Spania, contribuie la protejarea teritoriului şi populaţiilor Aliate, urmând ca în 2018 acesta să fie completat de structura ce urmează a fi amplasată în Polonia.
Secretarul General Adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a subliniat în mesajul său că anul 2014 a fost un an de referinţă pentru Alianţa Nord-Atlantică, referindu-se atât la acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei, cât şi la provocările de securitate din Orientul Mijlociu. Oficialul NATO a evidenţiat că apărarea împotriva rachetelor balistice este vitală pentru menţinerea unei apărări Aliate puternice în Europa. În context, a reiterat că sistemul NATO împotriva rachetelor balistice nu este îndreptat împotriva Rusiei. Cu toate acestea, a subliniat că NATO trebuie să fie capabilă să îşi apere Aliaţii şi să se adapteze la provocările de securitate tot mai complexe. Alexander Vershbow a mulţumit în mod deosebit României pentru implicarea exemplară în acest proiect strategic, prin intermediul Facilităţii de la Deveselu.