FOTO – O clujeancă, victima violenței în familie: Au zis polițiștii că dacă nu m-o atins cu săcurea aruncată ei nu pot emite ordin de protecție. Calvarul femeii, un nou episod cu toporul și vandalism
Ani la rând, o femeie din Râșca, județul Cluj, a trăit un adevărat calvar cu socrul său. Bărbatul nu o are la suflet și o terorizează de câte ori are ocazia, după cum se plânge victima.
Ancuța Todea, alături de soț și cele două fete locuiesc la mică distanță de casa agresorului. Când clujeanul se îmbată, dă buzna în gospodăria nurorii și lovește cu toporul tot ce îi iese în cale.
ȘIR DE VIOLENȚE FĂRĂ NICIO MĂSURĂ ÎMPOTRIVA AGRESORULUI
Ultimul episod s-a petrecut vineri seara. Socrul a mers acasă la noră și a lovit cele două mașini parcate în curte cu toporul și pietre. Apoi, ar fi încercat să o atace și pe femeie. Polițiștii sosiți la fața locului i-ar fi spus victimei să se adreseze Judecătoriei Huedin pentru obținerea ordinului de protecție, ei neputând emite unul din cauză că agresorul nu a atins-o cu arma albă. Clujeanca i-a mai făcut bărbatului două plângeri penale, dar cercetările stagnează.
„El intră în curte de câte ori se îmbată. A lovit cele două mașini cu toporul și cu pietre. Pagubele sunt destul de mari. În ultima perioadă, în trei săptămâni de trei ori a intrat. Nu ne suportă și vrea să ne mutăm de aici. E scandalagiu și la vecinul i-a crăpat capul cu securea. Cum să-l iert? M-a prins în șosea și m-a lovit. Mă amenință cu moartea, din moment ce vine cu securea și zice că ne omoară. Și cu soțul are probleme, dar soțul nu îi zice nimic”, spune Ancuța Todea.
POLIȚIȘTII ÎN SPRIJINUL CUI?
După incidentul de vineri seara, femeia a sunat la 112, iar la domiciliul acesteia s-a deplasat o patrulă de poliție. În loc să primească sprijin, pe loc, așa cum spune legea, victima a fost trimisă la plimbare.
„Au zis polițiștii că dacă nu m-o atins cu săcurea aruncată ei nu pot emite ordin de protecție. M-au trimis la Judecătoria Huedin să cer ordin de protecție. Da cum să cer, în baza a ce? Eu efectiv nu mai rezist cu acest om. Noaptea nu pot să dorm de teamă că intră peste noi și ne omoară, așa cum a amenințat. Nimeni nu face nimic, nu ia nicio măsură. Fetele mele asistă și ele la ce face bunicul lor. Am filmat amenințările și circul făcut de socru să am dovezi”, adaugă femeia.
Dacă polițiștii au făcut afirmația că nu pot emite un ordin de protecție, pentru violență în familie, atunci își pot semna demisiile și sunt o rușine pentru instituția din care fac parte. Legea spune cu totul altceva.
ARTICOL 221, DIN LEGEA 174/2018
Potrivit Articolului 221, din Legea 174/2018, „Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc”.
Ordinul de protecție emis de polițiști are o valabilitate de 5 zile. În funcție de starea de fapt, ordinul de protecție provizoriu (OPP) poate fi confirmat sau infirmat de către procuror.
În situația în care OPP-ul este confirmat de către procuror, în regim de urgență dosarul ajunge la un judecător, care evaluează probele, starea de fapt și gradul de pericol și poate dispune îndepărtarea agresorului de victimă pentru o perioadă mai lungă de timp, dar poate dispune și alte măsuri menite să protejeze victima.
IPJ CLUJ COMUNICĂ 3 INFRACȚIUNI, NICIO MĂSURĂ ÎMPOTRIVA AGRESORULUI
„La data de 26 iunie a.c., în jurul orei 23.15, Secția 8 Poliție Rurală Huedin a fost sesizată de către o femeie de 30 de ani, din comuna Râșca, despre faptul că socrul său ar fi pătruns fără drept în curtea imobilului și i-ar fi adresat amenințări acesteia și soțului său, un bărbat de 38 de ani. Ulterior, acesta ar fi părăsit imobilul și ar fi aruncat cu obiecte dure în două autoturisme, aparținând unei tinere de 24 de ani, din comuna Aghireșu și unui tânăr de 29 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, provocând mai multe avarii, cauzând un prejudiciu de aproximativ 3.000 de lei. În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că, cel în cauză, este un bărbat de 65 de ani, din comuna Râșca. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violare de domiciliu, amenințare și distrugere, fapte prevăzute și pedepsite de Codul penal”, precizează Beatrice Milonean, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.
Raportat la comunicarea făcută de IPJ Cluj realizăm că bărbatul a comis într-un moment de nebunie 3 infracțiuni. Acest tip de ieșire violentă s-a repetat și în trecut. Cu toate acestea, agenții care au ajuns la femeie au considerat că aceasta nu se află în pericol. Sau mai este o variantă, respectiv aceea că la cât sunt de bine pregătiți nu au știut să emită un OPP.
Poate, totuși, agenții prezenți în casa victimei au niște șefi care vor îndrepta eroarea și astfel vor înlătura o posibilă tragedie. Din lipsa de profesionalism a unor polițiști, lipsă de empatie ori pur și simplu nesimțire, în România s-au petrecut multe orori numite de Codul penal „violență în familie”.
CE ÎNSEAMNĂ VIOLENŢA ÎN FAMILIE
Se numeşte „violenţa în familie” orice act vătămător, fizic sau emoţional care are loc între membrii unei familii. Abuzul în interiorul unei familii poate lua multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni şi familie, ameninţări şi atacuri care în unele cazuri pot duce la moartea unuia dintre parteneri. Deşi până de curând s-a presupus că femeia este cel mai adesea victima violenţei în familiei, în urma unor cercetări s-a descoperit că de fapt numărul bărbaţilor agresaţi este destul de mare.
Conform Legii 217/2003 violenţa în familie reprezintă orice acţiune fizică sau verbală săvârşită cu intenţie de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă o suferinţă fizică, psihică, sexuală sau un prejudiciu material.
Constituie, de asemenea, violenţă în familie împiedicarea femeii de a-şi exercita drepturile şi libertăţile fundamentale.
Formele violenţei în familie
Violenţa fizică se referă la atingeri sau contacte fizice dureroase inclusiv intimidarea fizică îndreptată asupra victimei. Formele: împingerea, plesnirea, trasul de păr, răsucirea braţelor, desfigurarea, provocarea de vânătăi, contuzii arsuri, bătăi, lovituri cu pumnul, palma sau piciorul, aruncarea în victimă cu diverse obiecte, izbirea de pereţi şi mobilă, folosirea armelor. (Asistenţă Socială, studii şi aplicaţii, Irimescu G., Ed. Polirom, Iaşi, 2005) Violenţa fizică include şi distrugerea bunurilor care aparţin victimei sau pe care cei doi parteneri le stăpânesc şi le utilizează împreună.
Violenţa psihologică (cu componenta verbală, emoţională) Este factorul central în controlul şi manipularea partenerului, prin comportamentele de atac verbal şi cele deameninţare şi violenţă emoţională.
Violenţa emoţională/Abuzul emoţional precede şi acompaniază celelalte forme de violenţă/abuz, dar se poate manifesta şi izolat prin comportamente ce terorizează victima şi îi distrug încrederea în sine. Cuprinde 6 componente importante: frica, depersonalizarea, privarea, supraîncărcarea cu responsabilităţi, degradarea, distorsionarea realităţii.
Violenţa verbală se manifestă prin ţipete, urlete, injurii, batjocoriri, porecle adresate victimei, ameninţări, intimidări, insulte şi umilire constantă.
Violenţa sexuală/abuzul sexual – orice activitate sexuală nonconsensuală; Atingeri neplăcute şi diverse injurii, provocate victimei în timpul sau în legătură cu actul sexual, incluzând şi violul marital.
Violenţa economică Abuzul economic duce la scăderea resurselor şi autonomiei victimei. Controlul accesului victimei la bani sau lucruri personale, hrana, mijloace de transport, telefon, si alte surse de protectie sau îngrijire de care ar putea beneficia.
Violenţa socială – sistarea activităţilor şi relaţiilor sociale, izolarea în situaţia de victimă a violenţei în cadrul care favorizează agresarea acesteia pe planul vieţii private şi intime. Duce la izolarea victimei şi lipsirea ei de suport social, cu dificultăţi de ieşire din situaţiile de violenţă.