Take a fresh look at your lifestyle.

FOTO – Oamenii legii n-au respectat regulile. Cum s-au infectat angajații IPJ Cluj cu coronavirus și cine sunt vinovații. TENTATIVĂ de mușamalizare din partea conducerii?

5

Mai mulți polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au coronavirus. Cei 14 pozitivi, că ar putea fi zeci din spusele sindicaliștilor, s-au infectat la serviciu. Alți aproximativ 50 de polițiști sunt în autoizolare la acest moment sau cu suspiciuni prin spitale, unde așteaptă rezultatele. Angajații IPJ Cluj testați pozitiv sunt de la Serviciul Financiar, Serviciul Logistic, Serviciul Cazier, Serviciul Cabinet și alte servicii neoperative (n.r. nu intervin la evenimente) din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Virusul ar fi fost dus în inspectorat de către un alt polițist, care efectua un audit privind modul de cheltuire a banului public. După ce a izbucnit focarul, șeful inspectoratului, Ciprian Rus, i-ar fi convocat la o ședință pe polițiștii din mai multe servicii. Nimeni nu a fost trimis în izolare, după acel moment. Astfel, acuză agenții și ofițerii, s-a ajuns la o contaminare pe scară largă. Direcția de Sănătate Publică Cluj, potrivit unor surse, nu a avut acces în interiorul IPJ Cluj pentru a efectua o anchetă epidemiologică corespunzătoare și ar fi lucrat cu date oferite de conducerea poliției clujene.

AUDIT ÎN PANDEMIE, ȘEDINȚĂ CU ZECI DE PERSOANE

Povestea spusă astăzi începe în urmă cu aproximativ o lună. Atunci, comisarul șef Daniel Boboc, de la Serviciul Audit Cluj, serviciu subordonat Inspectoratului General al Poliției Române, a ajuns în Inspectoratul de Poliție Județean Cluj pentru a verifica cum au fost gestionate resursele instituției.

„Era vorba despre un audit care se face la interval de 3-5 ani pe tot ce înseamnă resurse financiare, logistice e.t.c. Deci nu se justifica urgența și putea fi amânat acest audit fără probleme”, ne spune unul dintre polițiștii din cadrul IPJ Cluj, chiar din sediul de pe strada Traian, acolo unde s-a descoperit focarul de COVID-19.

Comisarul șef Boboc

Nu este cunoscut dacă Daniel Boboc a dus virusul la IPJ Cluj, însă el este arătat cu degetul pentru că a fost primul care a prezentat simptome. Apropiații spun că polițistul are și unele probleme de sănătate. La fel de bine, comisarul șef se putea infecta de la un angajat al IPJ Cluj.

Bărbatul a fost depistat pozitiv în urmă cu aproximativ două săptămâni.

În ciuda acestui fapt, inspectorul șef Ciprian Rus ar fi convocat toate persoanele implicate în audit, inclusiv pe membrii comisiei de inventariere, la o ședință.

L-am întrebat pe unul dintre polițiștii, cu care am stat de vorbă, dacă după testarea pozitivă a lui Daniel Boboc în cadrul IPJ Cluj a existat o anchetă epidemiologică.

„NU SE RĂSUFLĂ, ȚIN DE SCAUNE”

Reporter: „Nu a existat o anchetă epidemiologică? Din câte înțeleg DSP nu a avut acces în IPJ”.

Polițist: „Nu, nu. Ei ascund sub preș tot timpul, orice problemă, incident, ei ascund acolo tot, ei nu zic nimănui, nu se răsuflă. Ei își țin de scaune. Dacă era Rus Mircea inspector șef, care acuma e detașat la Ialomița, se afla, vă spun eu. Îi călărea pe toți. Ieșea cu sabia în sus către ei. Din păcate îs doi care se bat de la scaune, Ilea (n.r. Constantin) și cu Rus Ciprian. Și ca să nu existe tam-tam, nu au zis la nimeni nimic, au tăcut. În dezavantajul tuturor. Cu privire la teste, lumea vorbește despre faptul că testele s-au făcut preferențial numai la ofițeri. Sunt și subofițeri de la Financiar care au pus mâna pe acte, au familie și copii mici acasă, care au solicitat să fi testați și li s-a comunicat vineri că nu sunt teste. I-au trimis în privat să-și facă teste, pe banii lor. În varianta în care persoanele respective au manipulat documente, registre, hârtii, au intrat în contact. Nici acum nu sunt testați”.

Ciprian Rus, împuternicit la conducerea IPJ Cluj, arătat cu degetul de subalterni pentru modul în care a gestionat situația

Alin Pop, președintele Sindicatului National al Polițiștilor și Personalului Contractual – filiala Cluj, condamnă și el refuzul autorităților de a-i testa pe cei aproximativ 50 de angajați care se află în izolare în prezent. Potrivit acestuia, un angajat al IPJ Cluj are acasă un partener sau o parteneră și un copil. Aceștia ar trebui să scoată din buzunar, în formula dată exemplu, 900 de lei pentru testare.

„Nu vor să îi testeze pentru că nu intră pe algoritmi. Există posibilitatea ca unele servicii să fie închise din cauza lipsei de personal, dacă situația scapă de sub control. Eu i-am atras atenția inspectorului șef că astfel de adunări, precum acea ședință, nu trebuie să mai aibă loc pentru că nu sunt urgente. Acum s-au sistat prin dispoziție toate adunările”, spune Pop.

Cosmin Andreica – foto: sindicateuropol.ro

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, la nivel național, este de părere că undeva s-a greșit.

„Din punctul meu de vedere undeva s-a greșit. Poate că s-a greșit inclusiv prin faptul că nu s-au luat măsurile necesare cu privire la programul de lucru, astfel încât interacțiunea dintre lucrători să fie cât mai mică”, spune Andreica.

DIN FOCARUL DE COVID-19, ȘEFII DIN IPJ CLUJ DAU GARANȚII DE SIGURANȚĂ PENTRU CETĂȚENI

„Asigurăm cetățenii că Inspectoratul de Poliție Județean Cluj are capacitatea de a aplica măsurile dispuse conform competenței, astfel încât comunitatea să fie în siguranță”, se arată într-un comunicat emis de IPJ Cluj.

Numai că afirmația de mai sus, cea cu privire la siguranță, este contrazisă de polițiști.

„Toți colegii au văzut ce capacitate au șefii de a gestiona o astfel de situație, timp de aproape două săptămâni. Timp în care colegii de la Financiar, Logistic și celelalte servicii au intrat în contact cu colegii din stradă. Cei din stradă în contact cu oamenii, cu cetățenii. Pentru ce au tăcut șefii? Împuternicitul Ciprian Rus și adjuncții Ilea și Graur. Sunt mai importante funcțiile. Și toate astea funcționează până la un punct, cum s-a ajuns acum. Pot fi zeci de pozitivi în acest moment, atât de la birouri cât și din stradă, care pot transmite mai departe la oamenii care solicită sprijin”, ne spune un alt polițist deranjat de faptul că responsabilii au tăcut până când situația aproape a scăpat de sub control.

Rămâne de văzut, zilele următoare, dacă nu se va păstra tăcerea ca și până acum, situația reală din Inspectoratul de Poliție Județean Cluj. Potrivit surselor noastre, nu toate testele au fost procesate până în prezent.

Citește și
5 Comentarii
 1. Dorin spune

  Ce tăt vorbiți aici măi? Ce va luați de poliție? Habarnaveți cât se sacrifica polițiștii în zilele astea. Ziariști de nimic!

  1. Cristi spune

   Sper că afirmația ta e ironică, altfel te-aș întreba ce treabă are focarul de COVID-19 cu sacrificiile. Unde ai citit că nu s-ar sacrifica polițiștii sau că nu și-ar face treaba? Unde nu-i cap, vai de degetele cu care tastezi

 2. Pamfilie Marius spune

  Șeful asta de inspectorat rus Ciprian e un țăran analfabet. Parca ar fi nepotul lui ciorba un alt analfabet care sa plimbat la șefia municipiului. Pentru ei funcția e mai importanta decât orice dar chiar sunt incompetenți. Cu siguranță dacă era rus Mircea șef lucrurile nu scăpau de sub control. Dar asa cu cipri care e uns șef fiind nepotul lui Ioan rus incompetenta e cea care guvernează la conducerea inspectoratului. Păcat de oraș ca are asa un incompetent.

  1. Dorin spune

   Incompetent ești tu mă! Ce te bagi în ciorba altuia?

 3. Raul spune

  Sunt niste DOBITOCI toti. Cand este vorba despre sănătatea oamenilor nu te joci cu vorbele. Cum puteti da vina pe cineva daca nu s a făcut nici o anchetă?
  Orice asimptomatic putea transmite boala fara sa stie, iar cei cu probleme de sănătate sunt primii care au căzut.
  De cand lumea in politie se poartă sa fie aratat cu degetul ” Acarul Paun”. Oameni fara caracter multi, la greu nu au fost niciodată uniți, baga capul la cutie si scapa cine poate. Cei de la Audit se lucrează intre ei, cei de la logistică se lucrează intre ei, cei din IPJ se lucrează intre ei, unde mai rămâne loc si de siguranță oamenilor? Intrbati)l pe Hozana, auditoriul sef

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata