Un grup de producători locali din județul Cluj a implementat conceptul REKO sau REjäl KOnsumtion. Practic, cumpărătorii se întâlnesc cu vânzătorii pentru tranzacții directe, fără intermediari. Locurile unde se desfășoară întâlnirile sunt stabilite anterior.
DESPRE CONCEPT
ROA Cluj (Roade online Ardelenești) reprezintă o inițiativă lansată de un grup de producători din Cluj și împrejurimi, prin intermediul căreia se dorește crearea unei rețele de vânzare directă și consum echitabil pentru hrană produsă local.

„Tipul de vânzare este REKO și reprezintă o alternativă de vânzare directă (înființată în Finlanda~2013) pe bază de precomandă pentru un grup de producători cu valori similare, nefiind confundat cu târguri, piețe agroalimentare sau piețe volante”, spun membrii grupului.
REKO sau REjäl KOnsumtion (finlandeză), în traducere liberă se bazează pe încredere reciprocă între consumatori și producători, având ca suport deschiderea producătorilor pentru tot ceea ce înseamnă producția locală.
Producătorii și consumatorii care doresc să participe la dezvoltarea acestei comunități solicită înscrierea pe acest grup ROA Cluj – Vânzare directă, pe baza unei recomandări sau a unei invitații, fiind ulterior acceptați de către administratorii grupului.

Distribuțiile de produse au loc în mod regulat, în spații fixe și stabilite de comun acord de către grupul de producători, în urma anunțurilor cu produse făcute de aceștia și a comenzilor efectuate de către consumatori.
GRUPUL ÎNFIINȚAT ÎN PANDEMIE
„Prima ediție a avut loc în 01.12.2020, însă în spatele ei au fost luni de research, de planuri și de gânduri. Ne-am inspirat din reko finlandez a lui Thomas Snellman. Grupul aparține producătorilor, însă 5 dintre noi suntem în grupul de organizare, dar absolut toate deciziile sau posibilitățile de creștere sunt discutate cu toți membri”, precizează Andreea Koronios, purtător de cuvânt al grupului.

UNDE POT FI GĂSIȚI PRODUCĂTORII
Practic în grupul ROA Cluj- vânzare directă de pe facebook, producătorii plasează oferta lor, iar clienții comandă prin comentariu la postare.
Întâlnirile au loc săptămânal în 4 locații diferite din Cluj. Datele sunt anunțate în fiecare postare. Zilele întâlnirilor sunt fixe, astfel încât să se poată crea un obicei.

PLANURILE GRUPULUI PENTRU VIITOR
„În primul rând dorim să ne consolidăm ca și grup, să creăm o comunitate în care să ne cunoaștem clienții, să construim o relație bazată pe încredere și respect reciproc. O altă dorință este să facem evenimente marca Roa, dedicate familiei și copiilor. Bineînțeles că ne dorim să creștem și să devenim o marcă a calității, iar acest obiectiv poate fi atins doar punând suflet în ceea ce facem, atât pentru produsele noastre cât și pentru grup în sine”, mai spune Andreea Koronios, purtător de cuvânt al grupului.

CINE SUNT PRODUCĂTORII DIN ROA CLUJ
În prezent, grupul ROA Cluj are aproximativ 20 de producători permanenți și câțiva sezonieri. Se consideră încă mici, asta pentru că ei se ocupă atât de întregul procesul de producție, cât și de preluare, împachetare și livrare comenzi.
- Atelierul de brânză Narcheese – Pintea Narcis un tânăr de 31 ani care, ce să vezi, a visat la acest atelier de când avea 15 ani. Tânărul este școlit în Elveția.
- Pachetul Verde – O familie de lângă Cluj care produce legume ( cartofi, ceapă, salată, roșii e.t.c.) și care păzește noapte de noapte culturile pentru a regla temperatura.
- Poiana Galeșă – Producători de ouă, găini fericite crescute liber, la curte.
- LaNăsal – o fermă de familie cu teren agricol și livezi în Gherla, care cultivă fructe, legume și cereale pe care apoi le procesează în făbricuța lor din Gherla.
- Zaliari Olive Oil – ulei extravirgin de măsline – o familie mixtă româno-greacă cu livadă de măslini în Peloponese Grecia, care aduce gustul verii grecești la Roa.
- Brutăria Claudia – produse de patiserie preponderent cu maia.
- Gelateria Moleculară – înghețată artizanală moleculară.
- Crama Vatra Roșia – culeg strugurii manual, iar fermentarea o fac natural fără « ajutor » exterior.
- Micromixt – o familie tânără de lângă Cluj care produce microplante.
- Pasta Pedroni – un atelier de familie care a ales o frământare lentă, ardelenească, odihnă multă în aluat ca să se formeze legături sănătoase în el.
- Verovita House – oameni iubitori de natură care cutreieră pădurile în căutare de ciuperci, pe care apoi le deshidratează ca să își păstreze cât mai mult aroma.
- Magic Milk, au lapte de măgăriță, cel mai sănătos și mai apropiat de cel matern care provine de la măgărițe fericite.
- Bunătăți uscate, o altă familie care de dragul copiilor și pentru alimentația lor a lăsat joburile convenționale și s-a retras la munte unde cultivă legume și fructe de pădure pe care ulterior le usucă.
- Păstrăvăria Rin – au 18 bazine populate cu păstrăv la poalele munților Rodnei. Nina este chef premiat, a participat și la Chefi la cuțite, iar rețeta ei de icre este înregistrată la OSIM. Toate produsele pe care le au sunt proaspete și nu conțin conservanți.
- La Nadiniere Macarons – doi tineri,care în urma studiilor în artă culinară la Londra, au ales să se întoarcă acasă și să își realizeze visul. Acela de a face dulciuri cel putin deosebite.
- Greenery – Susţinători ai produselor locale, pasionați de mâncare vegetariană, iubitori de natură, respectuoși faţă de hrană.
- Carmangeria Pasini – salamuri și cârnați de casă. După 17 ani de muncă în Italia, în același domeniu, s-a întors în țară să facă ce știe mai bine, aici la noi.
- Dovleac de Cluj – dovleac de copt soi autohton și certificat este pasiunea unei tinere care și-a convins părinții să o lase să „se joace” cu o bucată de pământ.