Take a fresh look at your lifestyle.

FOTO-VIDEO/EXCLUSIV – Acuzații grave la adresa ISU Cluj: „3.000 de euro pentru a funcționa fără probleme”. După ce s-a aflat că povestea va ajunge la ziar, pompierii au deschis clubul TOP 40

0

pompierii-isu-clujAcuzații grave le sunt aduse celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj de patronul clubului TOP 40  din Tritenii de Sus. Adrian Claudiu Varga, unul dintre asociați, acuză ISU Cluj că i-a închis în luna noiembrie afacerea, fără a primi foarte multe explicații. Înaintea închiderii clubului, patronul arată că angajații ISU i-au bătut la poartă de mai multe ori și i-au dat de înțeles că pentru a primi aviz de funcționare și pentru a rămâne cu afacerea deschisă trebuie să dea șpagă 3.000 de euro. Vizitele pompierilor la clubul TOP  40 s-au lăsat și cu două amenzi uriașe, chiar înainte de închidere. Ciudat este că, săptămâna trecută, la o oră și jumătate după ce reporterii ZIARUL CLUJEAN se interesau la ISU CLUJ dacă sunt la curent cu acuzațiile ce le sunt aduse de patronul clubului, pompierii au rupt sigiliile de pe club și toate actele patronului erau, brusc, în regulă. Citiți mai jos o poveste halucinantă.

top-40

 

TOP 40, UN CLUB FAIMOS ÎN SUDUL JUDEȚULUI

Clubul TOP 40  este unul dintre cele mai faimoase din zona Turda – Câmpia Turzii. Aici se adună sute de petrecăreți pentru a se distra în voie. Locația este dotată cu hidranți, extinctoare și chiar sprinklere de tavan (sistem antiincendiu care se declanșează la o temperatură de 70 de grade Celsius.). Unde nu mai pui că pereții sunt din rigips, greu inflamabil sau deloc.

Localul, situat la parter, avea două uși de evacuare de 2,40 m. lățime și ulterior s-a mai construit una de 1,20 m. Pe aceste ieșiri pot fi evacuate în siguranță 1.200 de persoane, potrivit prevederilor legale, în condițiile în care în club încap maximum 300.

Se pare că niciuna din aceste dotări nu i-au mulțumit pe cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj.

PRIMUL CONTROL, DUPĂ TRAGEDIA DE LA „COLECTIV”

După tragedia de la „COLECTIV”, angajații ISU Cluj, cei de la Prevenție, de care nu auzise multă lume până atunci, au început, brusc, controale de amploare la localurile din județul Cluj. De altfel, în acea perioadă, ISU bombarda mass media cu multe comunicate de presă în care se lăuda cu amenzile împărțite în stânga sau dreapta și cu numărul cluburilor închise.

Printre localurile luate în vizor de ISU Cluj se afla și clubul TOP 40  din Tritenii de Sus. Așa se face, că, inopinat, aIături de cei de la Protecția Consumatorului și Poliție, au demarat controale la clubul din Tritenii de Sus.

Adrian Varga - patron TOP 40
Adrian Varga – patron TOP 40

„A fost un control național imediat după tragedia de la Colectiv. Din control au făcut parte ISU Cluj, ITM Cluj, OPC Cluj, și IPJ Cluj. La acel control, colonelul de la ISU Cluj, Constantin Urianu, a luat microfonul de la DJ și a zis că dacă mai facem o ușă nu are treabă cu noi, o să putem funcționa la capacitate maximă. A doua zi am început să facem respectiva ușă. Noi mai aveam două uși de lățimea 2.4 metri, dar am mai făcut una de 1,20 metri”, ne-a declarat Adrian Varga, patronul clubului TOP 40. (foto-stânga)

DUPĂ PRIMUL CONTROL, AU ÎNCEPUT PRESIUNILE

După primul control în care li s-a spus oamenilor că, dacă mai fac o ușă de evacuare, totul ar fi în regulă, controalele celor de la ISU s-au intensificat, spun reprezentanții clubului.

Potrivit lui Adrian Varga, angajații ISU  au făcut mai multe controale la TOP 40, dar fără a semnala nereguli sau să amenințe cu închiderea localului.

Patronul clubului arată că la aproximativ două săptămâni de la prima vizită a celor de la ISU, un subaltern al colonelului Constantin Urianu s-a deplasat la club, unde au auvt loc discuții interesante.

Constantin Urianu - ISU Cluj
Constantin Urianu – ISU Cluj

„După primul control, la aproximativ două săptămâni, într-o miercuri, a venit un subaltern al colonelului Urianu. Acesta a început să evalueze modificările aduse de noi asupra localului. Printre discuții aprinse și chiar mici certuri eu i-am spus că am investit, de când am deschis clubul, 8.000 de euro și că m-am cam săturat. Respectivul reprezentant al ISU CLUJ a spus că pentru a funcționa fără probleme mai trebuie 3.000 de euro, moment în care a intrat în baie, lăsând ușa deschisă, unde a așteptat aproximativ 30 de secunde și pe urmă a ieșit. Acela a fost momentul în care am simțit că aștepta să intru după el să îi dau banii. De ce spun asta? Pentru simplu fapt că după ce ne-au închis nouă localul ne-a sunat cineva și ne-a spus că ce <<norocoși>> au fost patronii unei discoteci din Câmpia Turzii că au putut să-și <<rezolve>> problema. Asta în condițiile în care clubul respectiv nu are ieșiri ca ale noastre, are pereți din lemn și are atârnate pe tavan și pereți tot felul de perdele. Și nu doar pentru asta, ci și pentru ce avea să se întâmple în următoarea perioadă”, ne-a spus patronul localului.

CONTROALE PESTE CONTROALE ȘI AMENZI URIAȘE

elena-varga1
Elena Varga – administrator TOP 40

Elena Varga povestește că după episodul cu pompierul intrat în toaletă, angajații ISU  le-au dat două amenzi usturătoare, asta în condițiile în care ea, în calitate de administrator, depusese documentele pentru obținerea avizului de funcționare cu mult timp înainte.

„Prima amendă a fost de 10.000 de lei. Am plătit amenda în 48 de ore, 2.500 de lei, și am contestat-o. Amenda a fost dată pe motiv că în club se aflau 300 de persoane, asta în condițiile în care erau cel mult 180 în momentul controlului. A doua amendă a fost de 100.000 de lei, aplicată pe noua lege a lui Raed Arafat, privind funcționarea fără aviz și încălcarea gravă a prevederilor ISU. Doar că acele prevederi nu spun ce e grav și ce nu e grav. Noi aveam totul în ordine și eram în curs de obținere a avizelor”, spune Elena Varga. (foto stânga)

VERDICTUL ISU: TOP 40 SE ÎNCHIDE

În luna noiembrie, mai exact în noaptea de 21 spre 22, reprezentanții ISU Cluj și jandarmii au dat năvală în clubul TOP 40 și decid să evacueze clădirea, în huiduielile tinerilor aflați în interior.

 

„După ce ne-au închis clubul au mai venit controale și ne tot spuneau că dacă mai punem un hidrant în interior, atunci primim aviz de funcționare. Păi cum să punem hidrant interior în timp ce toate cele trei intrări erau sigilate? Își băteau joc de noi la propriu. Pe urmă s-au legat de sistemul antiincendiu de pe tavan, pus de noi opțional pe lângă hidranți, și au spus că nu e bun”, arată Adrian Varga.

Clubul a rămas închis pe perioada sărbătorilor de iarnă, spre disperarea patronilor care nu-și puteau recupera astfel investiția.

 

CONTESTAȚIE CU SCANDAL

Prima amendă, cea de 10.000 de lei, a fost contestată, dar s-a lăsat cu scandal, povestește tatăl patronului, Ali Varga.

„A fost șantaj pe față. Am rămas mască în momentul în care fiul meu a fost amenințat de domnul Urianu că dacă nu retrage contestația privind amenda nu vom primi autorizația de funcționare. Zicea colonelul că intrăm  în litigiu cu ISU Cluj și că nu ne dă autorizația. În acel moment l-am sunat pe avocat și l-am întrebat dacă e cazul să retragem contestația și ne-a spus să o lăsăm înregistrată, să nu retragem nimic”, spune Ali Varga.

SURPRIZĂ: TOP 40 SE DESCHIDE IMEDIAT DUPĂ CE ”ZIARUL CLUJEAN” A AFLAT DE ACUZAȚII

În dimineața zilei 13 ianuarie, reporterii Ziarul Clujean l-au contactat pe Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, pentru a afla un punct de vedere vizavi de presupusa șpagă de 3.000 de euro solicitată indirect de reprezentanții instituției. Andrei Biriș le-a cerut colegilor noștri o solicitare în scris cu privire la toate nelămuririle. Zis și făcut.

Numai că, la doar o oră și jumătate mai târziu, s-a produs miracolul. Patronul de la TOP 40 a sunat la redacție și ne-a anunțat că a primit vizita pompierilor, pe repede n-ainte, care au rupt sigiliile de pe ușile clubului, semn că totul este în regulă și că acesta poate funcționa în continuare. Întrebarea este logică și de bun-simț: în acest caz, de ce a fost nevoie de acele amenzi colosale, din moment ce ISU a redeschis afacerea, cu aceleași investiții ca înainte de închidere?

Mai mult, Adrian Varga spune că a doua zi după înlăturarea sigiliilor, clubul a primit și autorizația de funcționare.

 

POZIȚIA ISU

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj a dat până la urmă curs solicitării noastre. Reprezentanții instituției nu au comentat situațiile expuse și nici acuzațiile, dar au recomandat patronilor să facă plângeri la Direcția Generală Anticorupție. Cât despre neregulile pentru care clubul a fost închis sau amenzile uriașe, ISU Cluj nu a suflat o vorbă.

„Urmare a cererii dumneavoastră prin care solicitați „punctul de vedere” al instituției cu privire la declarațiile proprietarului unui obiectiv economic, de tip club, din localitatea Tritenii de Jos, a cărui activitate a fost sistată datorită nerespectării unor condiții de securitate la incendiu, constatate în urma controalelor efectuate de ofițeri din cadrul Inspeției  de Prevenire a ISU Cluj, vă precizăm faptul că aceste acțiuni de prevenire au fost finalizate prin încheierea documentelor de control specifice, care reflectă în detaliu constatările inspectorilor pe timpul controlelor cât și precizările legislative a căror respectare este strict necesară pentru a asigura securitatea la incendiu a utilizatorilor și persoanlului operatorului economic de tip club, pe timpul funcționării.

Referitor la aspectele privind anumite segmente de discuții sau precizări făcute de ofițerii din cadrul Inspecției de Prevenire, considerăm că fiecare dintre situațiile precizate ar reprezenta abateri grave și îndemnăm persoanele care susțin că au fost afectate de astfel de comportamente să solicite sprijinul instituțiilor abilitate, în speță Direcţia Generală Anticorupţie, structura specializată a Ministerului Afacerilor Interne pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului ministerului”, au precizat reprezentanții ISU Cluj în răspunsul trimis publicației noastre.

POTRIVIT TINERILOR EVACUAȚI DIN TOP 40, ANGAJATUL ISU ERA BEAT

Tinerii care se aflau în club, în noaptea în care s-a procedat la evacuarea acestuia, au trimis un protest către Prefectura județului Inspectoratul pentru Situații de Urgență,  Inspectoratul Județean de Poliție și Jandarmerie. Autorul petiției, Raul Cosmin Rafai, student la drept, a adunat semnăturile de la prietenii lui și le-a anexat petiției trimise către autorități. În petiție, Rafai menționează că angajatul ISU Cluj, colonelul Constantin Urianu, miroasea a alcool în momentul în care a ordonat evacuarea clubului, în care își serba ziua de naștere.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata