Astăzi vă invităm la o incitantă aventură în Câmpia Maghiară de Sud! Acolo unde, chiar dacă este zonă de câmpie, vă aşteaptă nenumărate experienţe. Masa bogată este nelipsită din ospitalitatea ungurească: gustaţi colţunaşii cu varză („kapusznyika”), caşcavalul, pălinca, tocana şi ciorba de peşte, preparate de către localnici! Pentru şi mai multe senzaţii culinare alegeţi festivalurile dedicate gastronomiei, vinurilor şi pălincii, iar dacă doriţi să luaţi acasă nişte bunătăţi locale, cumpăraţi-le direct de la producători! Cu ele veţi primi şi încredere, prietenie, dar şi istorioare!
Relaxare activă
Dacă vă doriţi o relaxare activă, puteţi descoperi împrejurimile pe jos, cu bicicleta, călare sau cu canoea, iar parcurile naţionale şi şcolile de pădure organizează excursii tematice. Nu uitaţi aparatul de fotografiat, dar binoclul sau încălţămintea impermeabilă pot fi la fel de utile.
Parcul dendrologic de la Szarvas oferă nenumărate programe excursioniştilor şi în 2015. Vizitatorii pot participa la observarea cu detector a liliecilor pe timp de noapte sau la observarea bufniţelor. Vă aşteaptă concerte în aer liber, expoziţii permanente, excursii cu vaporaşe de agrement în medii naturale unice, iar pasionaţii de geocaching se pot aştepta la aventuri palpitante. În imediata vecinătate a parcului dendrologic se află Mini-Ungaria, singurul parc de machete interactiv din Ungaria, care reuneşte deja aproximativ cincizeci de machete. Pe lângă mini-locomotivele care circulă pe cele aproape 280 m de mini-şine prin tuneluri şi peste poduri, sau machetele de vapoare şi veliere care se leagănă pe valurile Mini-Balatonului sau Mini-Dunării, aici, în mijlocul Ungariei istorice, în Mini-Ungaria din Parcul Dendrologic de la Szarvas, sunt reproduse mai multe clădiri emblematice, castele, biserici şi gări.
Pe Crişul-Mort de la Szarvas vă puteţi plimba cu vaporaşul de agrement Katalin II, care are program toată ziua din aprilie până la sfârşitul lunii octombrie, în timp ce în Parcul Erzsébet puteţi închiria canoe. De la nivelul luciului apei se poate vedea monumentul care indică centrul vechii Ungarii Mari, Parcul Dendrologic de la Szarvas, şirul de case de vacanţă de pe mal, biserica lui Tessedik Sámuel, castelul Bolzák, chiparoşii de mlaştină, Teatrul Acvatic de la Szarvas şi podul pietonal din lemn.
Pentru explorarea Crişurilor puteţi alege dintre mai multe excursii pe apă. Anul acesta, în perioada 4-9 iunie, va avea loc a patra ediţie a „Körösök Völgye Határtalan Vándortúra” (Turul fără sfârşit al văii Crişurilor), pe parcursul căreia participanţii vor avea ocazia să ajungă, urmând cursul Crişului Negru, care izvorăşte din Munţii Apuseni, prin localităţile româneşti Beiuş, Ginta, Tinca şi Zerind, la Békés-Dánfok. Pe Crişul Repede vor avea loc ture acvatice între 3 şi 6 iulie, în timp ce între 16 şi 24 august aveţi ocazia de a vâsli pe toată lungimea Crişurilor. Tura acvatică de marcare a sfârşitului verii va avea loc în perioada 26-28 septembrie.
Gemenc este parcul aflat în îmbrăţişarea afectuoasă a Dunării. Pădurile de luncă sunt brăzdate de numeroase braţe secundare, peninsule şi braţe moarte care ascund comori naturale unice. Ciripitul păsărilor, boncăluitul cerbilor, trosnetul crengilor, foşnetul frunzelor, vuietul vântului, strălucirea picăturilor de rouă sunt toate parte a acestei capodopere perfecte. Puteţi cutreiera parcul Gemenc pe cont propriu, sau puteţi solicita un ghid de la Centrul Ecoturistic Pörböly. Din centrul parcului porneşte trenuleţul forestier Gemenc, care, în zile lucrătoare, circulă până la Malomtelelő. Din mai până în octombrie, la fiecare sfârşit de săptămână, vizitatorii pot participa la o călătorie nostalgică cu o locomotivă cu aburi până la staţia Gemenc-Dunapart. După ce părăseşte staţia Pörböly, trenuleţul forestier pătrunde în pădurea Gemenc după circa 500 de metri şi trece prin zone care mai de care mai frumoase. Trenuleţul intersectează Traseul Naţional Albastru la halta Lassi. Braţele secundare ale pădurii Gemenc pot fi explorate şi pe alte căi mai deosebite. Canoele sunt transportate la braţele secundare ale Dunării cu trenuleţul forestier care circulă regulat. La cerere se asigură ghid pentru turele acvatice.
Destindere răcoritoare
După epuizantele drumeţii, ce poate fi mai relaxant decât un masaj aromatic revigorant, o baie pentru eliminarea stresului sau o sesiune de saună specială! Cele mai mari staţiuni de băi se află la Gyula, Orosháza, Szeged, Makó, Kecskemét, Kiskunmajsa şi Mórahalom, însă veţi găsi băi balneare şi de agrement de înaltă calitate şi în localităţile mici. Cel mai nou punct de atracţie al Băilor Cetăţii din Gyula, palatul acvatic „AquaPalota” inaugurat la sfârşitul anului 2013, este paradisul acvatic cu cea mai bogată ofertă de agrement din Câmpia Maghiară de Sud.
Tradiţii şi modernism
Meşteşugarii localnici vă vor oferi mostre de cultură veritabilă şi, văzând capodoperele artei populare, cu siguranţă vor fi mulţi cei care vor dori să înveţe secretele vreuneia dintre aceste meserii, sau cel puţin să „fure” câteva trucuri. Pe lângă motivul din Kalocsa, care îşi trăieşte a doua tinereţe, veţi fi impresionat de frumuseţea motivelor din Vásárhely şi Békés. În acest melanj multicultural veţi descoperi, pe lângă motivele maghiare, elemente ale tradiţiilor româneşti, şvăbeşti, slovace, sârbe şi ţigăneşti. Acestea le veţi găsi cel mai uşor în casele etnografice amenajate în sate şi oraşe, dar, dacă sunteţi suficient de atent, cu siguranţă veţi observa pe clădirile vechi caracteristicile arhitecturale specifice, de exemplu pereţii pictaţi, frontispiciile cu razele soarelui sau fronturile stradale cu „podstenia” (verandă).
Papucii de Szeged, renumiţi în întreaga lume, sunt şi în prezent confecţionaţi conform tradiţiilor turceşti şi slave de sud, în atelierul de prezentare de pe strada Kiss Ernő; aici veţi afla şi că acest tip de încălţăminte este, literalmente, fără pereche. Însă la Szeged nu doar fabricanţii de papuci sunt fideli tradiţiilor.
În Muzeul Salamului Pick şi a Ardeiului de Szeged (Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum) aveţi ocazia să cunoaşteţi istoria acestor specialităţi ungureşti şi puteţi chiar să le gustaţi. Szeged a reprezentat centrul cultivării pe scară largă şi a prelucrării la nivel de gospodărie şi de mică întreprindere a ardeiului de boia, sau mai exact, doar locuitorii din cartierul Alsóváros (Oraşul de Jos) aveau această îndeletnicire. Acestea sunt, printre altele, tradiţiile cu care puteţi face cunoştinţă în Centrul franciscan pentru vizitatori din Alsóváros (Ferences Látogatóközpont), unde aveţi posibilitatea de a arunca o privire la viaţa de zi cu zi a călugărilor, sau în Casa etnografică „Napsugaras” (Napsugaras Tájház) din apropiere, una dintre cele mai vechi case ţărăneşti din Alsóváros, care a supravieţuit marii inundaţii. Pentru că vizitatorul trebuie să ştie că după marea inundaţie din 1879, la Szeged a început o nouă eră.
A trebuit reconstruit întregul oraş, şi de atunci datează structura actuală cu bulevarde şi centuri. În acea perioadă s-a construit Domul şi impunătoarea Piaţă a Domului; aici se află cel mai mare teatru în aer liber din Ungaria, gazda spectacolelor din cadrul Jocurilor în Aer Liber de la Szeged (Szegedi Szabadtéri Játékok). Noutatea acestui an este faptul că auditoriul este rotit cu 180 de grade, astfel că spectatorii vor sta cu spatele la Dom. După o lungă perioadă de suspans, în sfârşit este sigur că renumitul actor francez Gérard Depardieu va juca rolul lui Napoleon în piesa muzicală Háry János a lui Kodály. Dacă doriţi să faceţi un tur al oraşului Szeged, o puteţi face cu trenuleţul, pe bicicletă, în HumanLimo, adică ricşă, sau chiar cu segway-ul.
Teatrul din Cetatea Gyula (Gyulai Várszínház) are o istorie de peste 50 de ani. Spectacolele au loc pe scena de pe lacul de lângă cetate şi în curtea cetăţii, precum şi în mai multe locaţii din oraş. Anul acesta, în cadrul seriei de manifestări, va avea loc a 15-a ediţie a festivalului Körös-völgyi Sokadalom şi a zecea ediţie a Festivalului Shakespeare. Vizitatorii oraşului sunt aşteptaţi cu programe interesante, palpitante la Biroul Tourinform, cum ar fi Kalandpince (Pivniţa aventurilor), ture pe bicicletă sau călare, excursii, turul preparării cârnaţilor, turul oraşului, turul castelului Wenkheim, degustări de ciocolată şi pălincă, dar şi pictură cu lumini în castelul Bréda.
Jocul de clopote ale primăriei cu melodii ale lui Kodály şi bisericile din piaţa centrală fac din centrul istoric al oraşului Kecskemét o adevărată cutie de bijuterii muzicală. În palatul Cifrapalota a fost amenajată galeria de artă din Kecskemét. Muzeul Fotografiei Maghiare (Magyar Fotográfiai Múzeum) prezintă istoria de 150 de ani de relatare a istoriei lumii în imagini-document. Colecţia de instrumente Leskowsky cuprinde peste 2500 de instrumente muzicale; pe unele puteţi chiar să le încercaţi în timpul turului muzical. Reînnoita colecţie Bozsó reuneşte capodopere ale artei populare maghiare şi ale artei meşteşugăreşti europene ale secolelor trecute, dar şi deosebita colecţie de ceasuri Hanga.
Regiunea Câmpiei Maghiare de Sud este locul de naştere a multor patrioţi de nădejde ai Ungariei, printre care şi poetul cu inimă arzândă, Petőfi Sándor. Parcul cu statui dedicate traducătorilor, de lângă casa sa natală din Kiskőrös, se doreşte a fi un semn de recunoştinţă faţă de cei care, traducându-i opera în limba lor maternă, i-au făcut cunoscute superbele poezii în întreaga lume.
La Gyula, în casa memorială Erkel Ferenc, aveţi posibilitatea de a urmări evoluţia acestui extrem de talentat compozitor în cadrul unui tur cu ghid, în acompaniamentul operelor sale. Conform legendei, acesta a compus opera Bánk bán sub Arţarul lui Erkel, aflat azi în incinta Băilor Cetăţii .
Una dintre curiozităţile noului centru ştiinţific şi cultural al oraşului Szeged, Szent-Györgyi Albert Agóra, este expoziţia de istorie a informaticii, unde veţi fi uimiţi de singurul calculator complet Razdam3 din lume, fabricat în 1967, care are o lungime de 35 de metri, dar şi de discul floppy cu casetă inventat de Jánosi Marcell.
În Casa Dantelei (Csipkeház) din Kiskunhalas puteţi vedea la lucru cusătoresele de dantele, iar în cadrul expoziţiei puteţi admira, pe lângă dantele cusute cu mâna – şi a căror fiecare gram valorează cât aurul –modelele de brodat tradiţionale. Dantela de Kiskunhalas, care a obţinut numeroase premii la diverse târguri mondiale, a devenit un rival de temut pentru dantela de Bruxelles şi de Veneţia.
Această regiune este căutată şi datorită culturii gastronomice sale deosebite, având în vedere că ardeiul de boia este baza bucătăriei ungureşti. În localităţile de pe malul râurilor bogate în peşte, ciorba de peşte este o mâncare zilnică, însă, în timp ce ciorba de Szeged se prepară cu o zeamă de bază densă, iar în cea de Baja se pun tăiţei. Puteţi gusta ciorba de peşte în perioada Festivalului de Gătit Peşte de la Baja, sau în perioada 5-7 septembrie, în cadrul Festivalului Internaţional al Peştelui de Tisa de la Szeged.
Regiunea se mândreşte cu trei zone vinicole. La Hajós se află satul de pivniţe format din 21 de străzi şi 1200 de case de presat strugurii, unic în Europa. Vinul uşor, elegant, produs din strugurii indigeni cu denumire de origine protejată din zona vinicolă Kunság, „Izsáki arany sárfehér”, este preferat mai ales de tineri.
Pălincile Câmpiei Maghiare de Sud sunt şi ele faimoase. În popasurile de la Gyula, Békéscsaba şi Békés de pe Drumul pălincii, creat pentru a face cunoscută pălinca de prune din Békés, cu denumire de origine protejată, puteţi urmări procesul de distilare şi puteţi gusta licorile preparate în aceste locuri. Prinţul Eduard de Wales, moştenitor al tronului Regatului Unit, în timpul vizitei sale în Ungaria, în anul 1936, a gustat şi a îndrăgit pentru tot restul vieţii sale pălinca de caise de Kecskemét. Conform legendei, el obişnuia să spună: „Cu sifon e mai bună ca whisky-ul, cu ceai e mai bună ca romul”. În timpul turului pălincii din Zwack Pálinka Manufaktúra, puteţi afla şi care sunt diferenţele dintre metodele vechi şi noi de distilare a pălincii.
Mai multe di găsiți pe www.ro.gotohungary.com.