Take a fresh look at your lifestyle.

FOTO/VIDEO – Focar de infecție la Nadășu? ANSVSA, DSP și Apele Române au dispus măsuri urgente, cu toate că se contrazic după controale. Garda de Mediu doarme!

0

Patru controale ale Direcției Sanitar Veterinare, Direcției de Sănătate Publică, Apele Române și a Gărzii de Mediu au fost efectuate într-o singură săptămână în localitatea clujeană Nadășu, comuna Izvorul Crișului. În urma acestora, inspectorii și comisarii au tras concluzii. În timp ce unora li se părea că totul funcționează perfect și în limite legale, alții au dispus măsuri imediate, urgente. Tot în urma acestor acțiuni de verificare s-a constatat că oamenii din acest sat și-au creat o rețea de canalizare, clandestină am putea spune, atâta timp cât dejecțiile nu sunt epurate și ajung în râul Nadăș. O fermă de vaci din localitate le-a dat bătăi de cap inspectorilor. În timp ce unii spun că în locul în care ajunge laptele muls este dezordine și s-a impus curățenie, alții sunt de părere că totul este în regulă. Deși aspectele au fost sesizate în aceeași zi la toate cele patru instituții, ele nu au știu să colaboreze și să efectueze un control comun. Astfel că după controlul primei instituții, celelalte nu au avut mare lucru de descoperit și asta pentru că unele nereguli fuseseră reparate. Singura instituție care nu a comunicat rezultatele controlului a fost Garda de Mediu, ai cărei angajați se pare că dorm de mai bine de două săptămâni.

NADĂȘU, SAT UITAT DE LUME

Un sat uitat de lume, un sat scăpat de sub control. Asta pot spune autoritățile clujene despre localitatea clujeană Nadășu, comuna Izvorul Crișului. Situat într-o zonă izolată, fără vizibilitate, faptele oamenilor au scăpat din ochii autorităților locale, iar acum, când buba s-a spart și totul a ieșit la iveală, localnicii au fost obligați să respecte o serie de reguli.  Primăria din Izvorul Crișului a dat explicații în fața inspectorilor și comisarilor sosiți în control și a fost obligată să remedieze imediat anumite probleme. În Nadășu, pentru a se alinia civilizației, din fonduri proprii și de la Primăria Izvorul Crișului s-a realizat o rețea de canalizare, care se termina la capătul satului și dejecțiile ajung în râul Nadăș. Nu toți localnicii ar fi racordați la acea rețea de canalizare, dejecțiile unora ar ajunge direct în râul care traversează localitatea, neavând fose septice. Mai mult, din cauza mizeriei de pe albia râului, șobolanii ar fi invadat o parte din gospodării.

DUPĂ SOARE, „FURTUNA” A PORNIT DE LA O RECLAMAȚIE

Controalele ANSVSA, DSP, Apele Române și Garda de Mediu au plecat de la o reclamație făcută de o persoană anonimă din satul Nadășu. Reclamantul acuza într-o petiție adresată publicației noastre, Ziarul Clujean, o serie de nereguli care țin de competența celor patru instituții enumerate mai sus. Cum o informație nu se publică până nu este verificată, ne-am adresat autorităților competente, în aceeași zi, dar ele nu au găsit o modalitate de colaborare comună. Haotic, pe rând, reprezentanții instituțiilor de control s-au dus la Nadășu.

Iată reclamația:

A doua zi după ce am cerut autorităților clujene să verifice aspectele semnalate de către persoana anonimă, în 19 mai, ANSVSA a făcut un control în satul Nadășu. Inspectorii acestei instituții ne-au comunicat că totul este în parametri normali, laptele muls și vândut în dozatoare din Florești la fel. Au constatat că bazinele de acumulare a dejecțiilor animale sunt pline și au dispus vidanjarea lor.  Dacă inspectorii ANSVSA au comunicat că grajdul din localitate este amplasat lângă o stație de epurare aflată în paragină, inspectorii DSP au considerat că trebuie luate măsuri urgente.

Iată ce spun inspectorii ANSVSA:

În timp ce reprezentanții ANSVSA mai că lăudau activitatea celor de la Nadășu, inspectorii DSP Cluj nu au fost chiar atât de superficiali. Dacă reprezentanții ANSVSA  au numit stația de epurare de lângă grajduri ca fiind în paragină, cei de la DSP au constatat că bazinele acestei stații sunt pline de dejecții din rețeaua clandestină de canalizare. Aceste ape uzate și dejecții, spun cei de la DSP, ajung direct în râul Nadăș. I-a fost impus Primăriei Izvorul Crișului să vidanjeze urgent acele bazine și le-au interzis oamenilor să mai folosească sistemul de canalizare până când stația de epurare va fi funcțională.

Nici la ferma care aparține PFA Ghiran Vasile Viorel nu au trecut cu vederea peste bazinele în care sunt adunate dejecțiile animale. Deși acestea erau aproape goale, după inspecția celor de la ANSVSA, cei de la DSP au dispus ca ele să fie prevăzute cu capace etanșe pentru a evita poluarea mediului.

Iată răspunsul de la DSP:

Reprezentanții Apelor Române, ajunși și ei la Nadășu, au constatat în mare parte aceleași probleme ca și colegii lor de la DSP. Și reprezentanții Apelor Române au dispus o serie de măsuri în sarcina Primăriei Izvorul Crișului. Ba mai mult, au întocmit și un avertisment pentru neregulile constatate în teren. Totodată, oamenii nu mai au voie să folosească sistemul de canalizare până la punerea în funcțiune a stației de epurare.

Iată răspunsul de la Apele Române:

Singura instituție care nu ne-a comunicat rezultatul controlului a fost Garda de Mediu. Angajații acestei instituții se pare că se mișcă încet și foarte încet, din moment ce de mai bine de două săptămâni nu reușesc să formuleze un răspuns de câteva rânduri.

Daniela Ghiran, soția proprietarului fermei de vaci din Nadășu, a declarat pentru publicația noastră, Ziarul Clujean, că bazinele au fost curățate, iar laptele muls și vândut în dozatoare din Florești este în parametri.

„Bazinele au fost curățate acum și oricum urma să le curățăm. Vitele, pe timp de vară, nu stau în grajd, iarna se adună mai mult gunoi. Lunar, la laptele muls, cei de la DSV fac probe și laptele este în regulă. Dacă nu era în regulă nu primeam autorizație de funcționare. Persoana care ne-a reclamat nu are dreptate. Trebuia să vorbească ce este, nu ce nu este”, spune Daniela Ghiran.

În timp ce reporterii Ziarul Clujean documentau acest material, la ferma din Nadășu un minor de 16 ani s-a electrocutat la o linie de înaltă tensiune, fiind cu vacile la pășunat. Proprietarii fermei l-au bandajat pe copil și au ținut ascuns totul. Tot reporterii Ziarul Clujean au aflat de întâmplare și au anunțat autoritățile. Polițiștii deplasați în control la ferma familiei Ghiran l-au găsit pe copil cu arsuri și au chemat imediat ambulanța pentru a-l transporta la spital. Citește mai multe despre caz dând click AICI.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata