Take a fresh look at your lifestyle.

Furt pe față! Două treimi din prețurile alimentelor plafonate de Guvern au crescut

0

Într-o încercare de a limita creșterea excesivă a prețurilor la produsele de bază, Guvernul a instituit acum șase luni o măsură ce plafonează adaosurile comerciale pentru anumite alimente. Cu toate acestea, o analiză efectuată de cei de la economica.net, în baza datelor de la INS, trage linia și vine cu o concluzie surprinzătoare: două treimi dintre produsele supuse acestei reglementări s-au scumpit în prima lună a anului.

Concret, 9 din cele 14 produse alimentare monitorizate au înregistrat creșteri de preț. Spre exemplu: fructele proaspete au crescut cu peste 3% față de luna anterioară și un salt de aproape 10% comparativ cu ianuarie 2023. Tot cu peste 3% s-au scumpit și legumele și conservele. Prețul de la raft a crescut și pentru cartofi, cu 2,7% într-o lună, iar carnea de porc a crescut cu aproape 2% față de decembrie.

Această evoluție contrastează pe deplin cu scopul inițial al măsurii. Și mai mult, atrage atenția asupra complexității mecanismelor de piață și posibilelor limitări de intervenție ale Executivului pentru stabilirea prețurilor.

Interesant este că, pe lângă aceste creșteri, au fost și produse care s-au ieftinit. Vedem că mălaiul a înregistrat cea mai mare scădere de preț, cu aproape 4%. Pe locul 2 este uleiul, cu puțin peste 2%, urmat de făină, cu aproximativ 1%, zahăr și margarină cu doar 0,5%.

În contextul acestei situații, Guvernul a intervenit din nou, modificând pentru a doua oară ordonanța de urgență care reglementează aceste plafonări, prelungind perioada de aplicare a măsurilor cu încă 60 de zile și ajustând lista de produse vizate. Printre schimbări se numără eliminarea unor produse și introducerea altora, cum ar fi untul și magiunul, evidențiind efortul de adaptare la evoluțiile pieței.

Deși intenția de a proteja consumatorii de creșterile excesive de prețuri este lăudabilă, realitatea pieței alimentare demonstrează că efectele pot fi uneori neașteptate și că echilibrul dintre intervenție și dinamica de piață necesită o gestionare prudentă și flexibilă. Prin urmare, este nevoie de alte strategii pentru a controla aceste situații. Vedem că cele aplicate momentan nu dau roadele așteptate.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata