Take a fresh look at your lifestyle.

Ghidul pentru jurnaliști care fac diferența în abordarea violenței domestice a fost lansat

0

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G. a lansat ieri ghidul “Jurnaliști care fac diferența. Cum vorbim despre violența domestică” – un instrument util pentru presa locală și națională atunci când realizează știri, reportaje sau interviuri despre violența domestică. Fiecare dintre aceste materiale jurnalistice este o ocazie de a descuraja violența, de a informa alte persoane aflate în situații de abuz și de a trage la răspundere autoritățile care au atribuții legate de siguranța cetățenilor și dincolo de spațiul public.

Ghidul a fost realizat pornind de la experiențele femeilor care s-au confruntat cu violența, de o echipă de voluntari din domeniul comunicării și al drepturilor omului, cu sprijinul unor jurnaliști specializați în domeniu precum Oana Sandu (Decât o Revistă), Diana Oncioiu (Dela0.ro) și Cristina Lupu (Centrul pentru Jurnalism Independent).

 “Când privești o știre despre violență și ești chiar tu într-o situație similară, trebuie să-ți dea curaj să ceri ajutor.” – spune Alina Ursu, învingătoare a violenței și membră a comunității „Și Eu Reușesc”, o rețea de sprijin coordonată de A.L.E.G.

Știrile despre violență trebuie să identifice corect fenomenul violenței domestice ca o încălcare a legii și să evite perpetuarea unor mituri precum “crimă pasională”. Ghidul oferă informații atât despre cadrul legal, cât și despre cauzele și consecințele violenței. În plus, ghidul evidențiază o serie de bune practici privind intervievarea victimelor, astfel încât să se evite blamarea și retraumatizarea lor, precum și de  , protejare a imaginii și demnității lor.

Un mod simplu prin care jurnaliștii pot veni în sprijinul victimelor violenței domestice este includerea, la finalul articolelor, informații despre serviciile de ajutor, precum: linia telefonică de urgență 112,  linia națională special destinată victimelor violenței domestice 0800500333 și, unde este cazul, numerele serviciilor locale existente.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata