1.500 de lei, în plus față de cei 2.500 deja promiși. Aceasta este noua ofertă cu care Guvernul vrea să pună capăt protestului profesorilor, care a intrat în cea de-a doua săptămână.
Nu este vorba de bani în plus la salariu, ci de o primă pentru „susținerea carierei didactice” acordată în două tranșe, care devin egale: 2.000 de lei în iunie, și 2.000 de lei în octombrie.
Profesorii aflați în grevă au luat act de noua ofertă. Până când liderii de sindicat vor primi răspunsul acestora, calendarul protestelor rămâne neschimbat, conform președintelui Federației „Spiru Haret”, Marius Nistor.
„Ei hotărăsc dacă această ultimă ofertă prezentată de Guvern se ridică la înălțimea așteptărilor lor. Aștept în momentul de față răspunsul clar din fiecare unitate de învățământ preuniversitar. Ne dorim cu toții să se încheie (greva) cât mai rapid, dar totul depinde strict de deciziile politice”, a declarat Nistor.
Sindicatele au venit cu o contraofertă
Între timp, sindicatele au propus Guvernului o soluție de compromis, care implică majorări salariale.
Soluția sindicatelor ar putea aduce în plus 650 de lei unui profesor cu o vechime de 25 de ani la catedra.
Astfel, salariul de baza al unui profesor cu cel mai înalt grad ar ajunge la 3900 lei.
Profesorii cu gradele didactice luate si o vechime intre 1 an si 5 ani ar primi o majorare de circa 500 de lei.
Profesorii debutanți care, au în prezent, un salariu net de aprox 2400 de lei ar primi in plus 400 de lei.
Aplicarea contraofertei sindicale ar face ca un debutant în învățământ, cu studii de lungă durată, să ajungă aproape de 3.000 de lei, care este nivelul salarial al unui angajat in construcții.
Sindicatele au cerut ca aceste masuri sa se aplice din luna iunie, iar de la începutul anului viitor sa intre in vigoarea noua grila de salarizare.
In noua grila sindicatele solicită ca salariul profesorilor debutanți să fie la nivelul salariului mediu pe economie, de aproximativ 4500 de lei.