Take a fresh look at your lifestyle.

Guvernul a publicat forma finală a măsurilor fiscal bugetare. Ce taxe vor crește

0

Proiectul de lege privind măsurile fiscal bugetare a fost pus în dezbatere publică marți dimineață de către Ministrul Finanțelor.

Proiectul are trei elemente componente: cotele de TVA, sunt măsurile care privesc reducerea cheltuielilor bugetare – vorbim de reducerea de posturi de secretar de stat, posturi de consilieri ai președinților de consilii Județene ale prefecților dar și ale primarilor și se vor desființa 2000 posturi neocupate din aparatul public, însă există și măsuri de combatere pentru tot ceea ce înseamnă evaziune fiscală.

Sunt 82 de pagini în acest act normativ. Au fost foarte multe discuții pe acest proiect cu mediul privat, cu sindicatele și au fost și foarte multe nemulțumiri.

Prin măsurile pe care vrea să le aplice începând cu data de 1 octombrie o parte dintre ele, iar celelalte de  1 ianuarie 2024, Executivul  vrea să acopere gaura din buget de 45 de miliarde de lei.

Astăzi la ora 16:30 premierul se va întâlni cu reprezentanții primarilor de municipii, cu reprezentantii președinților de consilii Județene dar și cu primarii din comunele din România pentru a discuta deaorece multe din măsurile din acest proiect vor avea un impact  direct pe asupra a tot ce înseamnă administrația publică locală, deaorece vor desființa foarte multe posturi.

Procedura aprobării actului normativ

Proiectul va fi aprobat prin procedura asumării răspunderii Guvernului. Este foarte probabil ca acesta să fie aprobat prin ședință extraordinară de guvern săptămâna viitoare,  iar apoi procedura este foarte .

Primul pas va fi cel prin vare Guvernul va aduce la cunoștința Birourilor Permanente ale celor două Camere printre o scrisoare intenția de a asuma răspunderea

Pasul doi – Birourile Permanente ale celor doua Camere,  după primirea scrisorii Guvernului, în ședință comună, vor stabili ordinea de zi și programul sedintei în care Guvernul își va asuma răspunderea, dar și termenul până la care se pun se pot depune amendamente de către deputați și senatori.

Pasul trei – Amendamentele depuse în termenul stabilit vor fi  comunicate Guvernului pentru a fi analizate în vederea stabilirii care vor fi acceptate și care vor fi respinse.

Pasul patru –  Guvernul va comunica Parlamentului amendamentele acceptate iar apoi urmează următoarea etapă.

Într-o ședință comună premierul  Marcel Ciolacu va declara în mod expres faptul că Guvernul își angajează răspunderea asupra proiectului de lege și va motiva recurgerea la această cale de promovare a unui proiect, urmată de prezentarea continutului adică va prezenta aceste măsuri fiscale.

Din acest moment începe să curgă termenul de trei zile pentru depunerea unei moțiuni de cenzură.   Dacă nu se depune o moțiune de cenzură până la epuizarea termenului de trei zile proiectul de lege se consideră adoptat.

Urmează o altă procedură foarte, după expirarea a două zile, dacă legea nu a fost atacată la Curtea Constituțională se transmite președintelui României Klaus Iohannis pentru promulgare.

România și-a asumat un deficit până la finalul lui 2023 de 4,4%. În cazul în care nu îl atinge riscă să piardă bani europeni. Ca să facă rost de bani vine cu un nou pachet de măsuri fiscale:

1. Impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare. Cine vă plăti impozitul:

a) persoanele fizice care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 lei;

b) persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme care trebuie înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

Impozitul se va datora pe o perioadă de 5 ani.

2. O nouă taxă pentru companii denumita ajustorul fiscal și care presupune că contribuabilii care determină un impozit pe profit cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul mai mic decât ajustorul fiscal pentru impozitul pe profit, să platească impozitul pe profit la nivelul acestui ajustor.

3. Noi cote de impozitare pentru microîntreprinderi:

– pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro – impozitul de 1%

– pentru microîntreprinderile care: 1. realizează venituri peste 60.000 euro sau care desfășoară activități, principale sau secundareîn activități precum editarea jocurilor de calculator, activități de editare a altor produse software, activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 –alte activități de servicii privind tehnologia informației, restaurante, catering pentru evenimente, baruri și alte activități de servire a băuturilor, activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, activități de asistență medicală generală, activități de asistență medicală specializată, activități de asistență stomatologică, alte activități referitoare la sănătatea umană – impozit de 3%

4. Scutirea de impozit în sectorul IT, agricultură și industria alimentară. Se vă aplica doar pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv obținute din salarii și asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă. Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.

5. Crește TVA la mai multe produse: de la 5% la 9% şi de la 9% la 19%.

6. Cresc accizele la țigarete și produse alcoolice. Acciza la țigarete se vă majora la 672,92 lei/1.000 țigarete în 2024, față de nivelul actual de 594,97 lei/1.000 țigarete. În 2025 acciza la ţigări vă ajunge la 687,97 lei/1.000 țigarete, iar în 2026 vă ajunge la 718,97 lei/1.000 țigarete.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata