Take a fresh look at your lifestyle.

Ia-ţi măsuri de conducere pe timp de ceaţă! Află tot ce trebuie să ştii

0

ceataPoliţiştii recomandă conducătorilor auto să adapteze maniera de a conduce la condiţiile meteo. Ceaţa exercită o influenţă mult mai mare decât se crede asupra conducerii în siguranţă a autovehiculului.

Circulaţia pe timp de ceaţă prezintă unele particularităţi. În astfel de condiţii, nu doar automobilul trebuie pregătit corespunzător, ci se intervine şi asupra comportamentului la volan.

Sistemul de iluminare trebuie să aibă toate becurile în stare de funcţionare, iar maşina să fie echipată cu faruri de ceaţă cu halogen (punerea în funcţiune la o vizibilitate de sub 50 de metri). Acestea sunt de regulă montate cât mai jos posibil, pentru a realiza o iluminare suficientă a drumului. În cazul în care sticla farurilor este murdară, eficienţa proiectoarelor scade cu 30%.

Ştergătoarele de parbriz trebuie să fie în bună stare, rezervorul instalaţiei de spălare să fie plin şi duzele de stropire desfundate. Parbrizul, luneta şi geamurile laterale este necesar să fie curate.

Este indicat să se circule în coloană, depăşirea fiind manevra cea mai periculoasă pe timp de ceaţă. Se recomandă deplasarea după un alt autovehicul care ,,sparge” masa de ceaţă, asigurând celor care îl urmează condiţii mai bune de circulaţie. Această manieră de a conduce este mai sigură, mai ales atunci când pâcla de ceaţă este foarte densă, cu condiţia păstrării unei distanţe între autovehicule, în concordanţă cu viteza de mers.

Efectuarea unor manevre (depăşiri, schimbări ale benzii de circulaţie, viraje, parcări, garări, etc.) în aceste condiţii de vizibilitate redusă, impun asigurarea temeinică din spate şi din lateral, prin folosirea oglinzilor retrovizoare, care trebuie păstrate curate.

Curbele vor fi “atacate” cu prudenţă, evitându-se manevrarea bruscă a volanului. Totodată, se va evita frânarea completă cu frâna de picior sau de mână.

Pe timp de ceaţă, oprirea şi staţionarea autovehiculelor pe carosabil este interzisă. În caz de urgenţă, este permisă oprirea pe acostament, însă se vor folosi, pentru semnalizare, luminile de poziţie, triunghiurile reflectorizante sau luminile de avarie.

Atunci când ceaţa nu este atât de densă, recomandăm deplasarea cu o viteză redusă, care să permită observarea celorlalţi participanţi la trafic şi oprirea la timp, în caz de necesitate.

În lipsa farurilor adecvate acestor condiţii meteo, este necesar să se pornească luminile de întâlnire, întrucât pe timp de ceaţă este esenţial ca vehiculul să fie vizibil.

Vă recomandăm să vă pregătiţi corespunzător înainte de a porni la drum. Este relevant ca, atât autovehiculul să fie adaptat condiţiilor meteo, cât şi conducătorul auto să fie pregătit de drum. Nu conduceţi obosiţi ori sub influenţa alcoolului!!

În concluzie, pentru siguranţa dumneavoastră şi a celor din jur, adaptaţi viteza în funcţie de vizibiliate, folosiţi luminile de întâlnire, împreună cu cele de ceaţă şi măriţi distanţa în mers.

loading...
Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata