Take a fresh look at your lifestyle.

IMAGINI – Aeronava Hercules a preluat din Kabul un singur cetățean român

0

Un singur român a fost evacuat până acum din Kabul, iar ceilalți conaționali care au anunțat că vor ajutor pentru a pleca din Afganistan sunt blocați încă în oraș și nu pot ajunge, deocamdată, la aeroportul securizat de forțele NATO.

ACTUALIZARE 11.00. Aeronava Forțelor Aeriene Române a luat un român de pe aeroportul din Kabul, dar se va întoarce și după ceilalți români din Afganistan, a spus joi premierul Florin Cîțu.

„O singură persoană a ajuns la aeronavă, aceasta s-a întors la Islamabad, 14 persoane nu au ajuns. Încercăm acum să vedem cum îi vom aduce la aeroport. Încercăm să găsim soluții, sunt mai multe canale pe care lucrăm. Aeronava se întoarce înapoi la Kabul pentru a le lua și pe celelalte persoane. Avem cereri și de la alte țării”, a declarat premierul.

El a adăugat că speră ca românii care sunt încă în Kabul să fie preluați azi.

Un prim zbor la Kabul al aeronavei militare de transport românești s-a desfășurat în bune condiții și a reușit evacuarea unui cetățean român pe această cale, a comunicat, joi, Ministerul Afacerilor Externe.

Aeronava militară de transport a Forțelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopții pe aeroportul internațional din Kabul în condiții de siguranță. Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord și o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate.

La bordul aeronavei a fost preluat un cetățean român, angajat al unei agenții NATO, aflat deja pe aeroportul internațional din Kabul, care a optat pentru evacuare.

Aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde a ajuns în condiții de siguranță, fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan. Aeronava Forțelor Aeriene Române va staționa în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional. Cetățeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi adus în România, după finalizarea misiunii aeronavei române.

Potrivit MAE, condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei românești pe aeroport, deși exista o astfel de perspectivă.

Accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex, transmite Ministerul de Externe.

De altfel, există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor. Ei sunt în diferite zone din Kabul și nu pot să ajungă la/în aeroport, fiind vorba despre o situație generalizată. Sunt avioane ale unor state UE, așa cum este de exemplu Olanda, care s-au întors goale miercuri în statele din care au plecat, pentru că cetățenii lor nu se aflau încă la aeroport.

Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetățenilor români care au optat pentru evacuare se află în locații din afara aeroportului internațional, autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport. De asemenea, Celula de criză interinstituțională menține permanent legătura cu cetățenii români aflați în diversele locații din Kabul.

La momentul derulării operațiunii de către aeronava militară românească erau înregistrați ca fiind prezenți în Afganistan 33 de cetățeni români.

Dintre aceștia, 16 persoane au solicitat asistență în vederea evacuării de pe teritoriul afgan. Aceștia sunt angajați ai unei agenții NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan”, a comunicat MAE.

Celula de criză interinstituțională va continua demersurile pentru facilitarea transferului către aeroport, cât mai rapid și în siguranță, al cetățenilor români rămași a fi evacuați, în măsura în care condițiile de securitate din Kabul o vor permite.

De asemenea, Celula de criză interinstituțională a efectuat demersuri pentru identificarea, validarea și contactarea unui număr de cetățeni afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România. În măsura în care aceștia vor putea fi contactați și vor putea ajunge în aeroportul internațional din Kabul, ei vor fi preluați pentru a fi evacuati cu aeronava militară românească.

Situația de securitate din Kabul este complexă și fluidă, ceea ce implică adaptarea constantă a planului de evacuare, în funcție de diverși factori, care au propria dinamică. Prioritatea Celulei de criză interinstituționale este în prezent asigurarea tranzitului spre aeroport în condiții de siguranță cât mai bune, în circumstanțele de securitate existente, pentru cetățenii români care au solicitat evacuarea. Aceștia fiind în locații diferite, trebuie de asemenea corelate deplasările lor cu momentul în care se poate realiza îmbarcarea.

Ca și în cazul cetățeanului român preluat deja, Celula de criză interinstituțională va acționa pentru a prelua cetățenii români care au solicitat repatrierea de îndată ce sunt întrunite condițiile de preluare din aeroport și a-i evacua aerian de îndată ce va fi posibil. În acest scop, Celula de criză interinstituțională evaluează permanent, împreună cu partenerii internaționali, evoluția situației din Afganistan și contextul local”, subliniază Ministerul de Externe.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata