Take a fresh look at your lifestyle.

Începând de luni, elevii claselor a VIII-a vor susține probele scrise în cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională, sesiunea martie 2023

0

Începând de luni, 20 martie 2023, elevii claselor a VIII-a vor susține probele scrise în cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională, sesiunea martie 2023. Din totalul celor 5795 elevi de clasa a VIII-a, 3050 de elevi sunt din municipiul Cluj-Napoca.

Simularea examenului de Evaluare Națională pentru elevii claselor a VIII-a începe luni, 20 martie 2023, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 21 martie 2023, se va desfășura proba scrisă la Matematică, iar miercuri, 22 martie 2023, va avea loc proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Rezultatele simulării examenului de Evaluare Națională se vor fi comunicate miercuri, 29 martie 2023.
La nivelul județului Cluj simularea examenului de Evaluare Națională pentru elevii claselor a VIII-a se va desfășura în 124 de unități de învățământ preuniversitar, dintre care 46 de unități de învățământ sunt din municipiul Cluj-Napoca.

În conformitate cu prevederile O.M.E. nr.3138/25.01.2023 privind organizarea simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022—2023, publicat în M.O. nr. 108/08.02.2023, notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe școală.

Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de clasă în care se vor susține probele scrise din cadrul simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sunt dotate cu sisteme de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii claselor a VIII-a vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.
În acord cu prevederile legale în vigoare, comisiile din unitățile de învățământ preuniversitar în care se desfășoară simulările examenelor naționale îndeplinesc atribuții specifice și asigură organizarea și desfășurarea optimă a întregului proces.

Rezultatele obținute de elevi la simularea Evaluării Naționale, sesiunea martie 2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar în care acestea s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Cazurile speciale prevăzute prin Procedura cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale sunt gestionate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, centre de examen.

Programele de examen valabile pentru examenul național de Evaluare Națională 2023 pot fi consultate prin accesarea următorului link: http://subiecte.edu.ro/2023/evaluarenationala/legislatie/.

„Simularea examenului de Evaluarea Națională este foarte importantă pentru elevii claselor a VIII-a, cu atât mai mult în acest an școlar în care nu s-au susținut teze și elevii nu au beneficiat de evaluări standardizate. Acesta a fost și argumentul pentru care am decis, la nivelul județului Cluj, organizarea unei simulări județene, la începutul lunii februarie. Simularea examenelor constituie o oportunitate pentru elevi de a se acomoda cu condițiile de desfășurare a examenului, cu structura subiectelor, cu completarea datelor pe foile tipizate de examen oferind, atât lor, cât și cadrelor didactice un feed-back obiectiv asupra nivelului de cunoștințe și posibilitatea reglării demersului didactic pentru perioada următoare”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata