Take a fresh look at your lifestyle.

Începe UNTOLD: Primele arestări pentru posesie de droguri

0

Orașul Cluj-Napoca a devenit deja un furnicar, locurile de cazare se epuizează, iar atmosfera se încinge de la o ora la altă. Autoritățile sunt în alertă, se fac nenumărate controale, iar clujenii se pregătesc pentru patru zile de foc, în care orașul nu le va mai aparține.

Untold este cel mai mare și cel mai așteptat festival din țară noastră. Biletele se vând că pâinea caldă, iar valurile de participanți încep să curgă cu zile întregi înainte.

Pentru autorități, numărul mare de oameni care vin în aceste zile, inclusiv de peste hotare este o provocare. Cluj-Napoca devine cel mai păzit oraș din țară.

Mii de agenţi vor patrula în perimetrul Untold și vor sta cu ochii pe cei care au de gând să încalce regulile. Iar la aeroport au loc acțiuni speciale pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri. Doi câini special antrenați verifică bagajele turiștilor.

Și în vămile Nădlac, Borș sau Petea se fac controale mai amănunțite. Se verifică nu doar actele, dar – prin sondaj – consumul de alcool sau deținerea de stupefiante. Alături de polițiștii de frontieră actioneaza și aici echipaje canine.

Controalele și-au dovedit deja eficiența. La vama Petea, doi cetățeni polonezi, care au declarat că vin special pentru festival, au fost găsiți cu mai multe substanțe psihotrope în bagaje și sunt acum cercetați penal. Și în perimetrul festivalului s-au luat măsuri speciale.

Festivalul Untold contribuie la dezvoltarea economică și la îmbunătățirea calității vieții în Cluj-Napoca. Este una dintre concluziile unui studiu făcut la Univeristatea Babeș Bolyai. Doar că nu toți clujenii sunt încântați de aceste efecte. Unii spun că viață le este dată peste cap de aglomerație, zgomot și stres.

La ediția de anul acesta, organizatorii se așteaptă la un număr record de participanți pe zi, aproape o sută de mii.

În cursul zilei de miercuri, la Punctul de Trecere al Frontierei Petea, județul Satu Mare, doi cetăţeni polonezi au fost depistați de polițiștii de frontiera împreună cu lucrători SCCO Satu Mare, având asupra lor, ascunse în bagajele personale, substanțe interzise.

Cei doi, un bărbat în vârstă de 27 de ani, cetățean polonez, însoțit de un conațional, în vârstă de 28 de ani, călătoreau din Polonia, iar în baza analizei de risc, au fost selectați în vederea efectuării unui control amănunțit.

Astfel, cu ocazia controlului, polițiștii de frontieră împreună cu câinele polițist CIMA, specializat în detectarea stupefiantelor, au descoperit, ascunse în bagajele acestora, mai multe tipuri de substanțe interzise: 13 flacoane – testosterone în formă lichidă de culoare gălbuie, 36 de comprimate de culoare verde cu inscripția Anastrozole tablets IP, alte 88 de comprimate de culoare albă, 58 de comprimate de culoare maro cu inscripția Zen Szen, 78 de comprimate cu inscripția Vitamin, alte două comprimate de culoare maro cu inscripția Ashwa – Gandha, două veste anti-înjunghiere și trei tuburi cu gaz iritant lacrimogen. Cei doi au declarat că au venit în România pentru un festival de muzică de pe raza judeţului Cluj.

Având în vedere că substanțele active din produsele descoperite se află pe lista substanţelor dopante cu grad mare de risc, prevăzută în Legea 104/2008, în cauză a fost întocmită lucrare penală de către colegii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic ilicit de substanțe dopante cu grad mare de risc, la finalizare fiind dispuse măsurile legale care se impun.

Totodată, în punctele de trecere, polițiștii de frontieră iau măsuri graduale și punctuale, cu operativitate, ca timpul de așteptare să fie cât mai scurt, efectuând controlul de frontieră corespunzător cetățenilor români, UE sau non-UE care intră în țară în această perioadă de timp.

De asemenea, şi pe Aeroportul din Cluj-Napoca, alături de Skinny, câinele poliţist premiat cu locul I la ultimul concurs organizat de Ministerul Afacerilor Interne pentru abilităţile sale în ceea ce priveşte detectarea stupefiantelor, vor veni în sprijin doi “colegi canini” de la alte structuri teritoriale ale PFR, specializați în controlul antidrog.

Cu toții vor acționa alături de celelalte echipaje canine ale MAI pentru asigurarea participării în siguranță la festivalul de muzica UNTOLD.

Reamintim că, introducerea sau scoaterea din ţară de substanțe psihoactive în/din România, reprezintă infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata