Take a fresh look at your lifestyle.

Informații interesante despre miturile cu spiriduși

0
Conținut oferit de: Partener extern.

Miturile în care regăsim prezența spiridușilor sunt legate de obicei de Irlanda. Să vezi un spiriduș aduce noroc în credința populară, căci se spune că, atunci când este prins de un om, are puterea magică de a îndeplini trei dorințe în schimbul eliberării sale. Se mai crede despre spiriduși că își depozitează toate monedele într-o oală de aur ascunsă la capătul curcubeului.

În varianta cea mai cunoscută, spiridușii sunt îmbrăcați în verde și par a fi creaturi fantastice asemănătoare zânelor. Totuși, spre deosebire de acestea, spiridușii au un comportament răutăcios, sunt capabili de a fura comori, sunt dominați de putere negativă.

De la simplă legendă, s-a ajuns la reprezentare în diverse forme de divertisment, în special în filme și emisiuni de televiziune. De asemenea, la capitolul distracție, nu putem să nu amintim jocurile de sloturi online Leprechaun – de exemplu Leprechaun Song, Leprechaun goes Egypt, Leprechaun goes Wild, Lucky Leprechaun, Leprechaun goes to Hell. Toate aceste jocuri de pacanele online se pot juca astăzi și în România, pe platforme licențiate de cazino online, alaturi de cele mai cunoscute titluri: Book Of Ra, Shining Crown, 40 Burning Hot sau Lucky Lady Charm.

Spiridușii sunt astfel legați de Irlanda, care este asociată și cu partea de noroc (celebrul trifoi cu patru foi). Cea mai veche referire la existența spiridușilor este într-o poveste medievală cunoscută sub numele de Echtra Fergus mac Leti (Aventura lui Fergus, fiul lui Leti). Aici apare acea idee prezentată mai sus cu privire la schimbul dorințe – eliberare.

Despre spiriduși se crede că ar fi creaturi solitare ce se ocupă cu realizarea și lustruirea pantofilor – având meseria de cizmari așadar. Averea lor nu ar fi provenită însă din această muncă cinstită, ci din acțiuni controversate – găsire comori îngropate, furturi etc. Se mai știe despre spiriduși că ar avea înălțime mică – nu mai înalți decât un copil mic așezat pe un ciupercă. De-a lungul timpului, poveștile cu spiriduși le-au mai schimbat înfățișarea, ajungându-se la imaginea pe care o vedem astăzi în multe filme, seriale, jocuri online, animații.

În mod oarecum neobișnuit pentru creaturi mitice, se pare că toți spiridușii sunt de gen masculin – pur și simplu, nu a fost niciodată observat vreun spiriduș de sex feminin. Nu se cunosc detalii cu privire la apariția spiridușilor, la viața acestora și la eventuala apariție a unor noi spiriduși.

După ce o persoană ar fi găsit rămășițele unui spiriduș în anul 1989, există un curent de opinie potrivit căruia 236 de spiriduși trăiesc încă în cavernele din Slieve Foye – munte din Peninsula Cooley din Louth, Irlanda. Existența spiridușilor este evident exploatată ca marketing în turismul local.

Ținând cont de caracterul lui, conform enciclopediei online Wikipedia spiridușul poate fi comparat cu spiritul protector genius din mitologia romană, cu piticii Elf și Kobold din mitologia popoarelor nordice, cu demonul familial lutin de la francezi, cu omulețul Brownie din poveștile scoțiene și cu duhul Domovoi din mitologia slavă.

Mai puțin cunoscut este faptul că spiridușii sunt prezenți și în mitologia românească! Aceștia ar fi diavoli reîncarnați, locuind sub gospodării, în mod paradoxal aducând însă noroc. Unele legende spun că spiridușii se nasc din ouă și trebuie ținuți după eclozare într-o oală roșie, nouă, cu coji de ceapă. Din nou, spiridușii îndeplinesc dorințe stăpânilor săi – cei care i-au găsit.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata