Take a fresh look at your lifestyle.

INTERVIU – Cristina Laslo cândva speranță, azi o certitudine

0

În 2014 devenea prima sportivă din Cluj campioană mondială de juniori în handbal. 2016 a fost anul în care Cristina Laslo a fost convocată în premieră la echipa națională de senioare. A fost consacrarea ei în lumea exclusivistă a handbalului feminin.

Evoluțiile aproape perfecte au atras privirile managerilor marilor cluburi europene. Anul trecut, Cristina Laslo a decis să facă pasul în față, spre o grupare de calibru de pe Bătrânul Continent, Buducnost Pdgorica. Astăzi, la 22 de ani este deja o certitudine în sportul pe semicerc. În interviul acordat pentru Ziarul Clujean cristina Laslo vorbește despre provocări, realizări, dar și despre implicarea în campanii sociale.

Ziarul Clujean: În urmă cu mai puțin de un an te ”băteai” la retrogradare în ”Liga Florilor”, azi joci la una dintre cele mai importante echipe din handbalul feminin mondial. În primul, rând ar fi interesant pentru iubitorii sportului pe semicerc din România să afle de la tine cum a fost această trecere?

Cristina Laslo: A fost o schimbare destul de mare, pentru că am început să lucrez cu un staff nou, colege noi și am început să joc împotriva unor adversari mai puternici, care joacă cel mai înalt nivel de mulți ani. Toate acestea necesită timp și răbdare. În anul competițional 2017-2018 am ajuns în primele 8 echipe ale Europei, unde, în sferturi, am pierdut cu Gyor pentru un loc în Final FOUR, astfel că diferența este foarte mare de la locul 10 în România, la primele 8 echipe din Europa.

Ziarul Clujean: În momentul transferului la Buducnost s-a spus că marea campioană din Muntenegru a transferat-o pe urmașa Cristinei Neagu. A fost ”știrea zilei” în jumătate din Europa însă, o comparație care este evident că poate pune o presiune suplimentară pentru orice jucătoare. Cum a fost în cazul tău?

Cristina Laslo: Această comparație a fost făcută de presă, însă știrea momentului a fost faptul că o jucătoare română s-a transferat la un club important din Europa. În realitate, această presiune nu a existat.

Ziarul Clujean: Ce așteptări aveai de la această provocare și cât la sută ești mulțumită de primele luni în Muntenegru? Ai evoluat cât ți-ai fi dorit sau mai e loc de … acomodare?

Cristina Laslo: Sunt mulțumită că învăț și mă dezvolt zilnic la o echipă profesionistă și extrem de serioasă, care pune accent pe dezvoltarea tinerelor talente în acest proiect. Mi-aș dori să am posibilitatea să joc mai mult și sper că o voi face odată cu începerea noului sezon.

Ziarul Clujean: Această mutare / transfer al tău poate fi începutul unei cariere extrem de promițătoare. Unde ți-ar plăcea să evoluezi, nu neapărat în viitorul apropiat, cât la finalul contractului cu Buducnost?

Cristina Laslo: Nu m-am gândit care va fi următoarea echipă la care mi-aș dori să evoluez, pentru că nu este momentul acum. Știu, însă, că vreau să joc la cel mai înalt nivel.

Ziarul Clujean: Care sunt cele mai frumoase amintiri / momente din perioada Universitatea Cluj?

Cristina Laslo: Primul moment care îmi vine minte este participarea, la 16 ani, cu U Jolidon, în grupele Champions League. Eram în aceeași grupă cu Gyor, însă meciul de acasă, în Cluj-Napoca, s-a jucat cu o sală plină. Un alt moment de bucurie a fost prima convocare la naționala României, mai ales că, în acel moment, activam la Universitatea Cluj și veneam după un sezon excelent, cu multe victorii supriză. Sunt multe amintiri frumoase legate de această echipă.

Ziarul Clujean: Dacă ar fi să dai timpul înapoi ce schimbare ai face?

Cristina Laslo: Cu siguranță nu aș face nici măcar o schimbare.

Ziarul Clujean: Recent te-ai alăturat campaniei „Te răcorești și reîmpădurești”, prin care 50.000 de brazi au fost plantați în vestul României. De ce te-ai implicat?

Cristina Laslo: M-am implicat, în primul rând, pentru că este vorba de mediul înconjurător, de pădurile și munții țării noastre. Este un sentiment plăcut să știi că poți contribui, oricât de puțin, la răcorirea naturii, care ne inspiră zi de zi și ne oferă resurse nebănuite de energie. Mă bucur că am putut fi parte din campania “Te răcorești și reîmpădurești” și le mulțumesc tuturor celor implicați pentru dedicare.

Ziarul Clujean: Care este mesajul pe care vrei să-l transmiți celor de vârsta ta, prin sprijinirea acestei campanii?

Cristina Laslo: Vreau să le spun că această generație tânără are potenținal și că ne stă în putere să ne implicăm și să avem grijă de natură și de frumusețea ei dacă ne mobilizăm cât mai mulți.

Ziarul Clujean: Cum vezi aceste demersuri de reîmpădurire? Pot avea ele impact pe termen lung pentru comunitățile/satele din apropierea zonelor unde se plantează?

Cristina Laslo: În primul rând, cred că este nevoie de răbdare. Primii pași sunt deja făcuți și vreau să le mulțumesc tuturor care au răspuns mesajului meu și au mers să planteze. Cu siguranță că astfel de inițiative pot avea un impact pozitiv pentru comunitățile din apropiere și pot inspira oamenii să facă lucruri bune pentru mediul înconjurător.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata