Take a fresh look at your lifestyle.

Jumătate din speciile de corali tropicali sunt ameninţate cu dispariţia

0

Aproape jumătate dintre speciile de corali care trăiesc în recifele din apele tropicale sunt ameninţate cu dispariţia, conform unui raport al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) publicat miercuri, transmite AFP.

Publicarea de către IUCN a „Listei roşii” actualizate cu specii ameninţate vine în contextul în care la Baku, în Azerbaidjan, are loc cea de-a 29-a Conferinţă anuală a ONU privind schimbările climatice (COP29), la care lideri ai principalelor ţări poluatoare au decis să nu participe.

Creşterea temperaturilor pe fondul activităţilor umane a condus la albirea masivă a recifelor de corali, ameninţând ecosistemele esenţiale pentru viaţa marină şi mijloacele de trai ale oamenilor care depind de acestea.

Potrivit IUCN, 892 de specii de corali care formează recife în apele calde şi de mică adâncime de la tropice sunt ameninţate cu dispariţia.

Conform evaluării anterioare, realizată în 2008, o treime dintre toate speciile de corali erau ameninţate cu dispariţia.

„Furnizează hrană, stabilizează coastele şi stochează carbon”

IUCN încă evaluează riscurile pentru coralii care trăiesc în ape reci şi mai adânci, un mediu ce îngreunează studierea lor.

Organizaţia i-a îndemnat pe negociatorii din cadrul COP29 să acţioneze rapid în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Ecosistemele sănătoase, cum ar fi recifele de corali, sunt esenţiale” pentru oameni, „furnizează hrană, stabilizează coastele şi stochează carbon”, a spus directoarea generală a IUCN, Grethel Aguilar.

„Schimbările climatice rămân principala ameninţare la adresa coralilor ce clădesc recifele şi sunt pe cale să devasteze sistemele naturale de care noi depindem”, a spus ea într-un comunicat.

Coralii sunt, de asemenea, ameninţaţi de poluare, de boli şi de pescuitul nesustenabil.

Majoritatea coralilor care formează recife se găsesc în regiunea indo-pacifică, aşa cum este cazul Marii Bariere de Corali din Australia, care anul acesta a suferit unul dintre cele mai grave episoade de albire.

„Lista roşie” actualizată a IUCN include rezultatele unui studiu asupra coralilor care formează recifele din Oceanul Atlantic, publicat miercuri în jurnalul ştiinţific PLOS One.

Acesta concluzionează că aproape una din trei specii de coral atlantic este în pericol critic de dispariţie, mai mult decât se credea anterior.

„Fără decizii adecvate din partea celor care au puterea de a schimba această traiectorie, vom asista la şi mai multe pierderi de recife, şi la dispariţia treptată a speciilor de corali, în proporţii din ce în ce mai mari”, a avertizat David Obura, specialist în corali la IUCN.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata