Take a fresh look at your lifestyle.

Lecţie de istorie cu ocazia zilei de 9 mai. Ziua are pentru poporul român o triplă semnificaţie

0

Ziua de 9 mai are pentru poporul român o triplă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei proclamate în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei.

În urmă cu 140 de ani se întâmpla un eveniment crucial în viaţa naţiunii, un act de demnitate naţională, cerut de cetăţenii români şi susţinut prin jertfa de sânge a Armatei Române, şi anume proclamarea independenţei faţă de Imperiul Otoman.

La iniţiativa Instituţiei Prefectului – Judeţul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, marţi, 9 mai 2017, va avea loc o nouă LECŢIE DE ISTORIE, cu implicarea și participarea elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar, din mediul rural și din mediul urban, din județul Cluj, menită să îmbogăţească zestrea de cunoştinţe despre istoria poporului român şi să dezvolte spiritul naţional şi patriotic al tinerilor.

Cea de-a doua Lecţie de istorie va debuta în Piaţa Avram Iancu (în faţa Catedralei Mitropolitane) unde se va desfăşura o ceremonie publică (ora 11:00), cu participarea unui număr de 200 elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, aparţinând unor şcoli din 15 localităţi clujene, însoţiţi de cadre didactice. Cu această ocazie, dată fiind sărbătorirea la data de 8 mai a Zilei Mondiale a Crucii Roşii, elevii vor avea oportunitatea să participe la o demonstraţie de „acordare a primului ajutor de bază” în corturi special amenajate, în organizarea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România – Filiala Cluj.

După participarea la ceremonia publică, elevii vor viziona la Cinematograful „Victoria” un film istoric românesc. „Lecţia de istorie” a zilei de 9 mai cuprinde, de asemenea, vizitarea Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca şi a Muzeului Mitropoliei Ortodoxe.

* * *

Instituţia Prefectului – Judeţul Cluj şi-a propus desfăşurarea pe parcursul anului 2017 a cel puţin patru „lecţii de istorie” cu ocazia celebrării unor zile importante pentru ţara noastră, când se organizează ceremonii publice oficiale, cum ar fi: 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, 9 mai – Ziua Independenţei de Stat a României, 25 mai – Ziua Eroilor, 25 octombrie – Ziua Armatei României sau 1 Decembrie – Ziua Naţională a României.

Prima „Lecţie de istorie” din acest an a avut loc în luna ianuarie, cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata