Take a fresh look at your lifestyle.

MAI a propus, Guvernul a aprobat. Reguli noi pentru părinții care vor să-și ducă minorii în străinătate

0

Guvernul a aprobat o serie de modificări propuse de Ministerul Afacerilor și Internelor (MAI), referitoare la regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, respectiv prevederile care stabilesc condiţiile de călătorie în străinătate a cetăţeanului român minor.

Astfel, părintele va avea posibilitatea să îşi exprime o singură dată acordul pentru o perioadă de până la 3 ani şi pentru mai multe călătorii în străinătate. MAI precizează, însă, că părintele va putea să-şi dea acordul ca şi până acum, adică pentru perioade mai scurte sau pentru fiecare călătorie în parte.

De asemenea, tot prin Hotărâre de Guvern a fost eliminată şi obligativitatea menţionării scopului călătoriei şi rutei. Părintele îşi poate revoca acordul în orice moment prin depunea unei petiţii la orice structură de relaţii cu publicul a Poliţiei de Frontieră care, în regim de urgenţă, va introduce o alertă în baza de date şi va informa structurile din punctele de frontieră care nu vor permite ieşirea din ţară a minorului, menționează MAI.

În cazul minorilor cu domiciliul sau reşedinţa în statul de destinaţie nu va mai trebui prezentat acordul celuilalt părinte. Prin modificările prevederilor se introduce şi posibilitatea ca paşaportul simplu electronic să fie expediat la adresa din străinătate indicată de titular sau de persoana care a formulat cererea. Au mai fost introduse şi prevederi referitoare la exceptarea de la procedura de supra legalizare sau aplicare a apostilei de la Haga pentru documentele eliberate de autorităţi oficiale din statele cu care România a încheiat tratate de asistenţă juridică ce prevăd scutirea de astfel de formalităţi, mai spun reprezentanţii ministerului.

În 2016, aproape 300.000 de minori au ieşit din România, iar în 2017 peste 200.000.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata