Take a fresh look at your lifestyle.

Ministrul Sănătăţii, despre șpăgile din spitale: Nu există o soluţie magică dar nu-mi place să dăm vina pe pacienţi

1

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, joi seara, la B1 TV, că nu există o soluţie magică pentru a combate fenomenul şpăgii în spitale, dar aşteaptă punctul de vedere al juriştilor pentru a şti dacă poate fi introdusă o clauză privind încetarea contractului de muncă al medicilor care au acceptat să ia mită. „Practica plicului” este, în viziunea demnitarului, un fenomen reprobabil care nu se întâlneşte în restul UE, dar vina pentru aceasta nu trebuie aruncată pe seama pacientului.

„Nu cred că există o soluţie magică, dar trebuie să ieşim din zodia şpăgii. Vedeţi că sunt spitale din România în care acest fenomen nu mai există. De aceea nu-mi place să dăm vina pe pacienţi. Ştiţi bine că unul din clişeele şpăgii este că nu-i poţi opri pe pacienţi să dea plicuri. Fals! Sunt multe spitale din România în care acest fenomen a fost eradicat. De asemenea nu cred nici că trebuie să trecem în extrema cealaltă. La un moment dat ştiţi că era şi un hotline pentru denunţarea şpăgii. Nici aceste metode nu au dat rezultate”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă există vreo strategie anume în campania de eradicare a şpăgii, pe care Victor Costache o anunţase la începerea mandatului său, şeful Sănătăţii a răspuns:

„Aşteptăm un punct de vedere al juriştilor dacă se poate implementa în contractul care se semnează că astfel de practici duc la încetarea contractului de muncă. Ar trebui lucrat împreună cu Colegiul medicilor pentru a da şi sancţiuni la nivelul Colegiului. Este într-adevăr un fenomen reprobabil care nu se întâlneşte în UE. Dar nu trebuie transferată această vină în seama pacienţilor (…) Probabil câteva exemple cu încetarea contractului de muncă ar fi foarte bune, dar nu e o singură măsură care să funcţioneze”.

Citește și
1 Comentariu
  1. Matei spune

    Investiti in educatia corecta a copiilor si tinerilor, scoateti din curricula materiile futuriste cu care le umpleti programul, insistati pe etica sociala si veti reusi. Comportamentele umane se modeleaza prin educatie, nu prin sanctiuni. Cand ajungi sa apelezi la pedepse legale deja este prea tarziu.

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata