Take a fresh look at your lifestyle.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, unul dintre cele mai prestigioase muzee ale Transilvaniei

0

muzeul-de-arta-cluj-napocaPreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, a efectuat o vizită la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, entitate de cultură aflată sub autoritatea forului administrativ judeţean şi una dintre cele mai prestigioase instituţii muzeale cu profil artistic din România.

În cadrul acestei întâlniri, echipa managerială i-a prezentat preşedintelui Consiliului Judeţean expoziţia permanentă a Muzeului de Artă Cluj-Napoca, organizată în 21 de săli de la etajul clădirii şi care etalează peste 200 de piese de pictură şi 18 piese de sculptură selectate din patrimoniul muzeului, într-o prezentare coerentă a cinci secole de artă plastică naţională din secolele XVI-XX, cu un accent caracteristic asupra artei din Transilvania şi o evidenţiere expresivă a multiculturalităţii proprii spaţiului intracarpatic. Circuitul muzeal a debutat cu o colecţie de icoane ortodoxe din Transilvania secolelor XVIII-XIX expuse alături de retablul bisericii catolice din localitatea Jimbor, judeţul Braşov, realizat în stilul goticului târziu al secolului al XVI-lea, cu influenţe renascentiste. Pe întreg parcursul expoziţional a fost evidenţiată evoluţia artei din Transilvania, începând cu picturi ilustrative pentru arta timpurie a portretului din secolele XVIII-XIX.

,,Mă bucur să constat faptul că devotamentul şi implicarea întregii echipe a Muzeului de Artă în ceea ce priveşte conservarea şi aducerea în atenţia publicului a valorilor artistice şi culturale se concretizează atât prin numeroasele expoziţii organizate în incinta unităţii muzeale, cât şi prin diversele manifestări cultural-educative, ceea ce facilitează sporirea gradului de acces şi de participare la actul de cultură. Totodată, prin asumarea şi recunoaşterea misiunii Muzeului de Artă, conducerea reuşeşte să organizeze cu succes diverse programe, dedicate înţelegerii şi aprecierii culturii în general şi artelor vizuale în special”, a declarate preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.

În calitatea sa de for tutelar, Consiliul Judeţean Cluj se implică activ în susţinerea artei şi culturii, motiv pentru care contribuie semnificativ la buna funcţionare a Muzeului de Artă Cluj-Napoca, doar în cursul anului 2015 alocând nu mai puţin de 156.000 de lei pentru achiziţionarea a două termohigrografe, extinderea sistemului de supraveghere video, înlocuirea sistemului antiefracţie, dar şi montarea a două servoscări, la intrarea secundară în muzeu, pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, pentru anul 2016, instituţia de cultură îşi propune să continue lucrările care au ca scop îmbunătăţirea mediului de păstrare a operelor de artă, precum şi măsurile de securitate.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca reuşeşte să se menţină printre cele mai importante centre de promovare a valorilor culturale de importanţă naţională şi internaţională, dovadă a acestui fapt fiind cele 94 de evenimente organizate în anul 2015, dintre care 47 de expoziţii şi 47 de manifestări cultural-educative, sprijinind, totodată, prin intermediul colaborărilor şi evenimentelor de profil, candidatura Clujului la titulatura ,,Capitală Europeană a Culturii în anul 2021”. De asemenea, demersurile întreprinse de această instituţie, precum şi implicarea activă a comunităţii în activităţile culturale au contribuit la menţinerea municipiului Cluj-Napoca printre primele locuri în topul oraşelor creative ale României.

Clădirea Muzeului de Artă Cluj-Napoca, cunoscută şi  ca Palatul Bánffy, este cel mai important edificiu baroc din Cluj-Napoca şi unul de referinţă pentru arhitectura de secol XVIII din România, decoraţia arhitecturală în piatră fiind completată cu o serie de sculpturi cu valoare artistică deosebită realizate de Anton Schuchbauer. Edificiul a fost ridicat în perioada 1774-1785, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann ca reşedinţă particulară a contelui Bánffy György, devenit mai târziu guvernator al Transilvaniei. În anul 1956, Comuna Urbană Cluj a dat palatul în folosinţă Muzeului de Artă, înfiinţat în anul 1951. între anii 1960-74 la palat având loc vaste lucrări de restaurare, muzeul fiind muta în palatul parţial restaurat în 1962, pentru ca mai apoi, în anul 1965, să fie deschis publicului iubitor de artă.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata