Take a fresh look at your lifestyle.

Noul certificat digital poate provoca haos, avertizează reprezentanții companiilor aeriene

0

Noul certificat digital poate genera haos! Este avertismentul marilor companii aeriene și aeroporturilor din Europa, care spun că vor apărea cozi de ore în cazul în care țările nu coordonează mai bine lansarea certificatului digital COVID-19 și nu asigură procesarea pasagerilor înainte de a ajunge la aeroport.

Sistemul Uniunii Europene de certificate digitale de călătorie COVID-19 urmează să intre în vigoare joi, dar grupul ACI al aeroporturilor și organismele reprezentative ale companiilor aeriene A4E, IATA și ERA au avertizat, într-o scrisoare către liderii UE, despre un „amestecul îngrijorător de abordări” de pe continent, scrie Mediafax.

„Pe măsură ce traficul de pasageri crește în următoarele săptămâni, riscul de haos pe aeroporturile europene este real”, au spus grupurile în scrisoarea comună trimisă luni și văzută de Reuters.

Certificatele digitale sunt concepute pentru a arăta, prin intermediul codurilor QR, dacă pasagerii sunt complet vaccinați, au imunitate datorită recuperării recente de la COVID-19 sau au avut un test negativ. Acestea sunt concepute pentru a fi utilizate pentru călătorii în întreaga UE începând cu 1 iulie, dar ar necesita verificări suplimentare și echipamentul potrivit pentru a citi codurile.

Scrisoarea spunea că singura modalitate de a evita cozile și întârzierile uriașe în timpul sezonului de vârf este de a implementa un sistem prin care atât certificatul de vaccinare, cât și formularele de localizare a pasagerilor sunt procesate de la distanță, înainte ca pasagerul să ajungă la aeroport.

Verificările trebuie să aibă loc numai în țara de plecare și nu la sosire, iar guvernele naționale ar trebui să gestioneze datele de sănătate și să furnizeze echipamente pentru verificarea codurilor QR, se spune în scrisoare.

„Un nivel ridicat de fragmentare și diferențe în implementarea DCC … precum și repetarea verificărilor documentelor în mai multe state este alarmant”. 

Timpul petrecut pe aeroporturi s-a dublat la 3 ore de la o oră și jumătate înainte de pandemie, a declarat vicepreședintele european al IATA, Rafael Schvartzman, un alt semnatar.

Dacă nu s-au făcut modificări și capacitatea a revenit la nivelurile pre-COVID, durata ar putea crește teoretic la cinci sau chiar opt ore, a spus el.

Înaintea unei reuniuni a țărilor europene cu privire la certificatul digital, marți, Comisia Europeană a emis o serie de orientări pentru statele membre care au generat preocupări, menționând că unele state planificau 10 combinații diferite de verificări.

Acest lucru riscă să ducă la „duplicarea inutilă a măsurilor și la apariția cozilor și a aglomerării în aeroporturi”.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata