Take a fresh look at your lifestyle.

Nu îți vaccinezi copilul, primești AMENDĂ

2

vaccin-copilMai mulți medici bucureșteni cer sancționarea, chiar și financiară, a părinților care nu își vaccinează copilașii la timp și ulterior se îmbolnăvesc. Aceștia spun că din cauza lipsei de imunizare spitalele plătesc sume uriașe de bani cu tratamentele. Amenda s-ar traduce mai mult prin faptul că părintele va fi obligat să plătească tratamentul copilului. 

Ministerul Sănătății lucrează și la o lege care să vină în sprijinul medicilor care cer sancționarea părinților. În primă fază, dacă legea va fi pusă în aplicare, în lipsa adeverinţei care să ateste vaccinarea, micuţii să nu poată fi înscrişi la şcoală sau la grădiniţă

„Nu putem să facem o lege coercitivă, dar măcar să încercăm să sugerăm ca în cazul apariției acestor infecții grave ar trebui să se plătească pentru îngrijirea lor, pentru că până acum îngrijirea unui copil care a avut tetanos ne-a costat cel puțin 10.000 de euro. Procentul celor care refuză vaccinarea este imens”, a declarat luni, într-o dezbatere privind vaccinarea, medicul Monica Luminos, de la Secția ATI a Spitalului „Matei Balș”, informează Agerpres.

Și șeful Secției de neonatologie a Spitalului „Cantacuzino”, Adrian Crăciun, a susținut că părinții care refuză vaccinarea ar trebui să fie penalizați într-un mod sau altul.

„Ar trebui să există o prevedere, în multe țări există, potrivit căreia acei părinți care nu își vaccinează copiii să plătească tratamentul în cazul în care aceștia se îmbolnăvesc. Un exemplu este Germania, în Franța ești penalizat chiar financiar. În cazul în care părinții refuză vaccinarea să fie penalizați într-un mod sau altul. Modelul părintelui care refuză vaccinarea este cel intelectual”, a afirmat medicul.

Adrian Crăciun a spus că în prezent nu sunt probleme în ceea ce privește vaccinurile în spital.

„Acum nu sunt probleme cu lipsa vaccinului din spital, dar în anul 2014 au fost două crize: când a lipsit vaccinul împotriva turberculozei care a durat câteva săptămâni și a doua care a durat aproape două luni în care a lipsit vaccinul de hepatită B. Atunci practic toți nou-născuții au plecat nevaccinați, trebuind să revină ulterior pentru vaccinare. Momentan știu că a fost criză de vaccin hexavalent la liber, nu se găsește nici vaccinul antipneumococic”, a precizat medicul.

Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect de act normativ care va reglementa situația imunizărilor în România, având în vedere numeroasele sesizări venite din partea specialiștilor cu privire la scăderea numărului de vaccinări, în urma campaniilor susținute împotriva imunizării. Astfel, Ministerul Sănătăţii doreşte ca părinţii să fie obligaţi să îşi vaccineze copiii, iar în lipsa adeverinţei care să ateste vaccinarea, micuţii să nu poată fi înscrişi la şcoală sau la grădiniţă.

loading...
Citește și
2 Comentarii
  1. felix spune

    Serios?! Or sa interzica dreptul la educatie pt ca nu iti vaccinezi copilul? Vreau sa vad cate procese or sa aiba la CEDO pt asta ! Cretinilor

  2. Alina spune

    Fiecare om ar trebui sa aiba dreptul sa aleaga ce face cu corpul lui si ce substante lasa sa intre in acesta, dar si in corpul copilului sau. E o crima sa obligi pe cineva sa-si vaccineze copilul. Se stie ca vaccinele au si efecte secundare pe care nu poti fi obligat sa le accepti. Se incalca niste drepturi aici.

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata