Noua formă actualizată a ordonanței de urgență modifică pentru a treia oară noile Legi ale educației. Proiectul a intrat, vineri, pe ordinea de zi a ședinței de guvern.
Supravegherea permanentă a elevilor și profesorilor în sălile de clase prin camere audio-video instalate la decizia conducerii școlilor se va putea face cu „acordul majoritar” al părinților și consultarea și informarea profesorilor, potrivit modificărilor noilor Legi ale educației. Totodată:
– înregistrările nu se vor folosi pentru evaluarea profesorilor sau în soluționarea contestațiilor privind evaluarea elevilor la orele de curs;
– Școlile vor avea anumite obligații, printre care și de a desemna un responsabil cu protecția datelor cu caracter personal, potrivit OUG al cărei proiect a intrat, vineri, pe ordinea de zi a ședinței de guvern.
Noul cadru legislativ mai prevede că „în situații excepționale”, în cazul în care vor exista numeroase acte de violență în școli, camerele de supraveghere pot fi instalate „doar cu informarea persoanelor vizate.”
Proiectul care prevede instalarea unor sisteme de supraveghere audio-video în toate școlile a stârnit numeroase controverse în spațiul public, în ultimea vreme.
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat, în urmă cu câteva săptămâni, că scopul introducerii acestei măsuri este pentru a putea fi descoperite incidentele violente din școli.
De asemenea, tot la momentul respectiv, Ligia Deca mai preciza că școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice, iar această interdicție este prevăzută explicit în lege.
Propunerea oficialilor din educație a stârnit un val de reacții în spațiul public și a fost unul dintre cele mai controversate subiecte din ultima vreme.
Inițial, măsura era propusă să se implementeze fără acordul celor implicați.