Take a fresh look at your lifestyle.

Ordonanța militară 3: Se interzice circulația oamenilor în afara locuinței, cu câteva excepții. Persoanele de peste 65 de ani pot circula două ore pe zi

0

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, marți seara, care sunt restricțiile impuse prin Ordonanța Militară 3, care vizează interzicerea părăsirii locuințelor. Astfel, se va putea părăsi domiciliul doar în anumite condiții, iar persoanele în vârstă de peste 65 de ani vor avea voie să plece de acasă doar între orele 11.00-13.00. ORDONANȚA poate fi consultată integral, la finalul articolului.

Declarații Marcel Vela:

  • Luăm măsuri mai dure, pe care le-am anunțat deja în primele două ordonanțe militare
  • Comportamentul nostru va face diferența în zilele care urmează
  • Sănătatea celor dragi depinde de sănătatea noastră, dar și de restricțiile ce vor intra în vigoare de mâine
  • Îi îndemn pe cei ce nu conștientizează pericolul să se trezească
  • MAI a emis Ordonanța Militară 3 din 24 martie 2020

ORDONAȚA MILITARĂ 3:

–  Se interzice circulația tuturor persoanelor cu excepțiile: deplasarea în interes profesional, asigurarea de bunuri pentru necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor domestice, asistență medicală care nu poate fi amânată, îngrijire copil, asistență pentru persoane vârstnice, deplasări scurte pentru activitate fizică, dar sunt excluse toate activitățile de echipă

– O alta exceptie este pentru donarea de sânge sau în scopuri umanitare

– Circulatia persoanelor care au implinit 65 de ani este permisa numai intre ora 11-13, strict pentru: asigurarea de bunuri care asigura necesitatile de baza pentru om si animal, pentru motive medicale

– Circulația persoanelor de peste 65 de ani este permisa si in afara intervaului 11-13 daca acest lucru se face in interes profesional ori pentru realizarea de activitati agricole.

– Pentru verificarea motivului deplasării, angajații prezintă adeverința de serviciu semnată de angajator. Am cerut să fie acceptată adeverința fără ștampilă.

– Liber profesioniștii, PFA prezintă declarație pe proprie răspundere. Declarațiile trebuie să cuprindă numele, data nașterii, motivul deplasării, data, semnătura. Declarația poate fi prezentată și prin intermediul telefonului, tabelei.

–  Măsura se aplică de mâine, 25 martie, ora 12.00.

–  Se instituie măsura izolării la domiciliu sau carantinării pentru toate persoanele care intră în România.

–  Autoritățile locale au obligația să identifice și să adăpostească persoanele fără adăpost.

– Instituțiile publice și firmele au obligația de a marca cu semne vizibile zona pentru clienți. Administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea astfel încât să se păstreze distanța socială.

– Se suspendă toate zborurile comerciale spre Franța și Germania pentru o perioadă de 14 zile.

–  Se interzice accesul piloților la bordul navelor venite din zonele roșii și galbene dacă nu au măsuri de protecție.

– Documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi schimbate în termen de 90 de zile de la încetarea stării de urgență


Președintele și premierul au anunțat că urmează măsuri restrictive

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au anunțat astăzi că urmează  noi restricții de circulație a persoanelor. Astfel, dacă până acum restricționarea circulației persoanelor era obligatorie doar pe timpul nopții, ziua fiind vorba despre „recomandări”, va exista obligativitatea și în intervalul orar 6.00-22.00.

Premierul Orban a anunțat că va exista un interval orar în care vor putea circula persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Luni seara la ora 22:00 a intrat în vigoare prevederea ordonanței militare nr. 2, anunțată sâmbătă seară de ministrul de Interne Marcel Vela, prin care au fost impuse restricții de circulație în timpul nopții. Potrivit acesteia,  persoanele care ies din casă în intervalul 22:00 – 6:00 trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere sau o adeverință de la angajator.

Declarația pe propria răspundere trebuie completată înainte de a ieși din casă. Se poate circula și noaptea numai pentru a ajunge la muncă sau de la muncă acasă, pentru cumpărături în zona locuinței, asistență medicală care nu poate fi amânată, decesul unei rude, îngrijirea bătrânilor sau deplasări scurte în apropierea locuinței pentru nevoile animalelor de companie.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata