Take a fresh look at your lifestyle.

Pentru un plin de benzină plătim acum mai mult cu 55 de lei

0

Carburanții sunt tot mai scumpi! În mai multe orașe din România, prețul celor mai ieftine sortimente se apropie de pragul de 6 lei pe litru. Unele benzinării l-au depășit deja. Reprezentanții companiilor petroliere pun scumpirile la pompă pe seama evoluției cotației barilului de petrol şi pe cheltuielile mai mari de producție ale rafinăriilor. Economiștii se așteaptă ca scumpirile să continue în sezonul rece și nu exclud creșteri de preț și la alte produse și servicii.

De exemplu, în multe benzinării din București, cel mai ieftin sortiment de benzină costă acum aproape 6 lei pe litru.

În unele stații de carburanți, prețul a sărit de 6 lei.

Motorina se vinde ceva mai ieftin, cu 5 lei și 80 de bani pe litru.

Prețurile carburanților au crescut continuu de la începutul anului și sunt mai mari decât erau înainte de apariția crizei sanitare. Cel mai mult s-a scumpit benzina.

Reprezentanții companiilor petroliere pun creșterile de preț de la pompă pe seama scumpirii barilului de petrol, dar și a cheltuielilor mai mari de producție.

Prețul țițeiului Brent a urcat la peste 75 de dolari pe baril, de la aproximativ 50 de dolari, cât era în ianuarie, ca urmare a cererii tot mai mari, odată cu reluarea activităților economice.

Ileana Sorina Bălţatu, director general-adjunct, companie petrolieră: OPEC prognozează o creştere semnificativă a cererii, în special în (…) anul 2022. Bank of America vorbeşte şi de ajungerea preţului petrolului la 100 de dolari pe baril. Curentul electric s-a scumpit extrem de mult. Există certificatele de carbon al căror preţ a crescut. Certificatele de carbon afectează pe mai multe planuri rafinăriile şi vedem acest lucru în creşterea preţurilor la carburanţi„.

Analiștii nu exclud scumpiri și la alte produse, pe fondul creşterii cheltuieililor de transport.

Adrian Codîrlaşu, analist financiar, vicepreşedinte C.F.A. România: „Va conduce la o creştere a preţurilor pentru toate celelalte produse din coşul de consum. Pot fi bunuri alimentare, bunuri nealimentare şi servicii„.

În prezent, rafinăriile din România depind de importurile de țiței, în condițiile în care producția internă mai asigură doar aproape jumătate din necesarul de consum.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata