Take a fresh look at your lifestyle.

Permis de muncă limitat în UE. Propunerea aparține ministrului de la Finanțe

0

Ministrul Finanțelor vrea să limiteze dreptul la muncă. Eugen Teodorovici a propus ca, după 5 ani, migranții să fie nevoiți să-și caute de lucru în altă țară sau să se întoarcă de unde au plecat. Așa vede ministrul Finanțelor rezolvarea crizei forței de muncă. E o propunere fără acoperire, spun specialiștii în resurse umane, dincolo de faptul că i-ar afecta pe milioanele de români care muncesc în străinătate. Intenţia mea a fost aceea de a propune soluţii care să vină în sprijinul nostrum, al tuturor, atât din punct de vedere economic cât şi social, a precizat, ulterior, ministrul Finantelor pe pagina sa de socializare.

Eugen Teodorovici crede că în acest fel criza forței de muncă din țările est-europene, în mod special, ar putea fi rezolvată. Propunerea sa i-ar afecta pe românii plecați la muncă în străinătate care, anul trecut, de exemplu, au trimis în țară aproape 3,8 miliarde de euro.

Specialiștii în resurse umane critică propunerea care, în opinia lor, încalcă libera circulație a lucrătorilor, principiu de bază în Uniunea Europeană. Nici partenerii de guvernare de la ALDE nu susțin ideea lansată de ministrul Finanțelor.

Nu am pus, nu pun şi nici nu voi pune vreodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană, a precizat, Eugen Teodorovici, marți seară, pe pagina sa de Facebook.

20% dintre românii cu vârste între 20 și 64 de ani, care sunt apți de muncă, trăiesc în alte țări ale Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat. Cei mai mulți lucrează în Italia, Spania, Germania și Marea Britanie. Iar în țara noastră, domenii precum construcțiile, industria prelucrătoare, agricultura, turismul și sănătatea se confruntă cu un deficit de angajați.

Ca să oprească exodul medicilor, ministrul Sănătății lucrează la un proiect prin care rezidenții să poată pleca din țară numai după ce au lucrat o perioadă în spitalele de la noi.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata