Take a fresh look at your lifestyle.

Peste 200 de președinți de secții de votare din județul Cluj au făcut un pas în spate la referendumul pentru familie. Situație similară și în alte județe

0

Situație fără precedent în județul Cluj, unde organizarea referendumului pentru familie poate fi pusă în pericol din cauza retragerii persoanelor desemnate să fie președinți la secțiile de votare. De vineri până marți, în doar 5 zile, dacă luăm în calcul și sâmbătă și duminică, peste 200 de președinți de secții din județul Cluj, din 656, au făcut un pas în spate și au notificat în acest sens Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj. Oamenii invocă motive personale, după cum transmit cei de la BEJ Cluj. În alte județe din țară situația este similară. Reprezentanții Autorității Electorale Permanente susțin că nu sunt trimiși președinți de secții dintr-o localitate în alta, motivul retragerilor ar fi de ordin personal.

Pe lângă retragerea celor desemnați de pe liste, o alta problemă este dată de lipsa datelor de contact ale experților, informațiile AEP nefiind actualizate. Pentru munca depusă în cele patru zile de implicare în organizarea referendumului, un președinte de secție primește aproximativ 1000 de lei, impozabili.

Referendumul pentru revizuirea Constituției se organizează în perioada 6-7 octombrie. Potrivit Autorității Electorale Permanente, în județul Cluj vor fi amenajate la referendum 656 secții de votare. În situația în care nu se găsește președinte pentru una dintre secții aceasta urmează să fie închisă.

În județul Sibiu, din cei 373 de președinți de secții de votare peste 150 au renunțat. În județul Bihor, 121 din cei 650 de preşedinţi de secţii din judeţ au anunţat Biroul Electoral Judeţean că nu pot onora această sarcină, din motive personale.

Este interesant de aflat de ce președinții de secții se retrag la acest referendum, în timp ce la alte tururi de scrutin este bătaie pe secțiile de votare.

UPDATE – marți, 2 octombrie

Până la ora 14:00, alte 70 de persoane s-au retras, invocând aceleași motive personale.

Președintele Biroului Electoral Județean (BEJ) Cluj, Anca Groza, a declarat, marți, că nu e vorba de un boicot. Oamenii, spune aceasta, au motivat că au probleme personale sau trebuie să meargă la nunți.

Președinții secțiilor de votare mai pot renunța până la constituirea birourilor secțiilor de votare, după care se va trece la amenzi. Exceptați sunt de la sancțiuni doar cei care mor sau se îmbolnăvesc.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata