Take a fresh look at your lifestyle.

Poliția clujeană în ALERTĂ! Este căutat un posibil Gheorghe Dincă de Cluj. Cum acționează bărbatul, sfatul specialistului pentru părinți

0

Polițiștii clujeni sunt în alertă și îl caută pe un bărbat care ar fi ademenit doi minori cu bani. Acestea sunt doar cazurile cunoscute. La nivelul Inspectoratului de Poliție Cluj doi părinți au depus plângeri penale, îngrijorați fiind de faptul că un bărbat le-a ademenit copiii cu bani. Totul s-ar fi petrecut în mijloacele de transport în comun. Dosarul penal deschis a primit deja număr unic de înregistrare de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, iar un procuror coordonează ancheta. Psihologul clujean Lenke Iuhos vine cu sfaturi prețioase pentru părinți.

Citește și …
Dincă de Cluj există! Minora căutată ieri, găsită între viață și moarte într-un lan de porumb

În ultimele zile, în spațiul public se vorbește despre un posibil Gheorghe Dincă de Cluj. Mai exact este vorba despre un bărbat care ademenește copiii cu bancnote de 50 de lei, după care le-ar cere acestora să-l însoțească. Doi dintre copiii abordați de individ au refuzat banii și le-au povestit părinților cele întâmplate.

Înainte ca părinții îngrijorați să depună plângeri penale, potrivit unor surse, polițiștii se sesizaseră deja din oficiu și aveau deschis un dosar penal pentru hărțuire sexuală. Informațiile din spațiul public i-au determinat pe anchetatori să deschidă dosarul penal din oficiu. După ce părinții au depus plângeri, dosarul a fost dus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, iar acum un procuror coordonează ancheta.

„În urma informațiilor apărute în spațiul public, cu privire la o posibilă hărțuire sexuală asupra a doi minori, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca s-au autosesizat și au înregistrat un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de hărțuire sexuală. În cauză se efectuează cercetări în vederea clarificării tuturor aspectelor apărute în spațiul public”, precizează Maria Coman, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Mai exact, oamenii legii vor vizualiza toate imaginile de pe toate camerele de supraveghere din mijloacele de transport în comun, dar se verifică și alte piste. La acest moment, nu există foarte multe informații despre bărbatul care ar fi ademenit minorii cu bani.

O clujeancă a postat un mesaj pe Facebook prin care spune ce a pățit fiul ei de 12 ani, în urmă cu câteva zile, în timp ce se afla într-un mijloc de transport în comun.

”Am cumpănit o vreme dacă să fac public ce s-a întâmplat cu noi de vreo 10 zile. Fiul meu de 12 a fost ademenit de un bărbat cu 50 de lei pe autobuz, în timp ce se întorcea acasă de la școală. Vorbim de Cluj, de ziua în amiaza mare, de una din cele mai aglomerate rute din oraș. Fiul meu a procedat corect, nu a acceptat propunerea, dar s-a speriat foarte tare, chiar dacă e cu aproape un cap mai înalt decât mine… Tipul este căutat și pus sub urmărire de către poliție. Vorbiți cu copiii voștri despre asemenea lucruri deoarece orașul a devenit mult prea mare, suntem muți, de multe feluri. Tocmai categoria aceasta de vârstă este vizată, deoarece încă nu au experiența de viață, dar își încearcă aripile, încearcă să fie independenți. Dacă vedeți copii în pericol, ajutați-i. Haideți să avem grijă de ei, să-i ajutăm! O mamă îngrijorată…”, a scris Kalló Angéla pe rețeaua de socializare.

Altă mămică spune ce a pățit fiica ei și în tot episodul nu pare să fi intervenit un adult responsabil.

„A abordat-o și pe fiica mea în 46B, acum o săptămână. E cel de la ora 7:10 care pornește de la IRA. Cred că a fost joi 19 septembrie. Dacă sunt camere am putea afla cine este individul. A încercat cu fiica mea care l-a refuzat și apoi a abordat un băiețel care a luat banii și au dat high five, și îi spunea că e ok să nu fii mândru ca fetița de mai înainte”, a spus o altă mămică pe rețelele de socializare.

Psihologii spun că avem de-a face cu un bărbat periculos, care profită de naivitatea copiilor. Am stat de vorbă cu psihologul clujean Lenke Iuhos. Specialistul a venit cu sfaturi și exemple pentru părinți.

„Pedofilul este un abuzator care are în jurnalul personal experiențe sexuale traumatizante” – Lenke Iuhos, psiholog

„Pedofilul face parte din categoria acelora care își axează dorințele sexuale spre minori. De obicei, aceștia au format o privire fixă spre zone de acces liber la copii. Definitorii pentru profilul pedofilului sunt comportamentele fine, fără abordări agresive, cu perseverență, își caută victima cu multă răbdare.

Aparența în cazul lor este înșelătoare, de obicei este un om aparent iubitor, silitor, introvertit, un om la locul lui, preocupat de activitățile zilnice în majoritatea ariilor vieții. Are o preocupație care iese din sfera normalității: căutarea victimelor minori cu trăsături asemănătoare. El e tot timpul în mișcare. Stima lui de sine scăzută îl împinge să domine asupra victimelor mici care, datorită imaturității lor, cad ușor în plasa lor. Folosește instrumente-capcană vizibile, obiecte, bani, dulciuri, daruri până ajunge la contactul fizic cu minorii. Nu e capabil să se pună în postura copilului traumatizat, empatizează greu. Refuză să creadă că a cauzat efecte devastatoare victimei. Important pentru el e dorința lui sexuală. Pedofilul este un abuzator care are în jurnalul personal experiențe sexuale traumatizante.

Cum să ai grijă de copil când nu îl mai poți ține de mână?

Siguranța unui copil, unui adult în devenire, se învață. Când nu putem fi lângă el fizic, mai putem fi cu gândul, prin educația ce i-am oferit. E bine să-i ajutăm să trăiască în realitate, să aducă în realitatea lor informațiile auzite și citite, să gândească operativ.

Să vorbim cu copiii noștri despre personajele societății, cum să te adaptezi, cum să reacționezi. Celor mai mici le putem citi „Scufița Roșie”, „Cei trei purceluși” și „Capra cu trei iezi”, fabule după care vor recunoaște pericolele atunci când sunt abordați de străini. Pedofilii străini, fie obscuri sau cu măști colorate, pot fi evitați cu relativă ușurință, cu acest pachet de cunoștințe oferit copiilor. Deseori însă abuzatorul se află chiar în anturajul copilului, în cercul restrâns de cunoscuți.

Educația interrelațională îi ajută să descopere lumea care depășește confortul casei. E vorba și de autocontrol, mai ales la vârsta adolescentină, când copilul deja mare are nevoia de a experimenta independent de regulile casei. Aici intervine vocea părintească, să-i îndrume în această lume pestriță, cu un vocabular bine ales, acceptat de ei. Apar persoane îmbrăcate în personaje. E bine să-i simțim de la distanță. Iar când apare un om care îi este necunoscut, cu oferte de ajutor, de întrebări, cu bani, de ce să interacționeze cu el? Omul e matur, se va descurca și singur, sunt alți maturi de la care să ceară ajutor”, spune psihologul Lenke Iuhos pentru publicația noastră ZIARUL CLUJEAN.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata