
A început Postul Crăciunului, iar acesta se preconizează a fi cel mai costisitor de până acum. Prețurile legumelor au crescut cu 14% comparativ cu anul trecut, iar fructele sunt cu 7% mai scumpe. Restaurantele care oferă meniuri speciale pentru această perioadă au ajustat și ele tarifele. Cu toate acestea, credincioșii vor fi nevoiți să opteze pentru preparate vegetale, precum cele pe bază de soia sau proteină din mazăre, care pot înlocui carnea. Medicii însă atrag atenția că anumite produse vegetale conțin substanțe chimice.
Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și se incheie pe data de 24 decembrie, deci vorbim despre 40 de zile de post, dintre care 15 cu dezlegare la pește. Trebuie să știți că și acest produs s-a scumpit anul acesta cu aproximativ 4%.
Nu este singurul produs cu preţ mai mare faţă de anul trecut. Un kilogram de fasole a ajuns să coste 18 lei în pieţe, roşiile au preţuri cuprinse între 10 şi 15 lei, varza şi cartofii ne costă în jur de 5 lei, iar pentru un kilogram de struguri scoatem din buzunar între 15 şi 30 de lei.
Pentru că deja a prins avânt, mâncarea vegetariană a fost adoptată acum şi de cei care ţin post. Proteinele sunt luate din soia, mazăre, năut ori quinoa organică. La tot pasul, în magazine, se găsesc produse vegetale, de la caşcaval de post, până la mici, chiftele sau hamburgeri.
Specialiştii spun însă că nu pot suplini nevoile de bază ale organismului şi pot provoca dezechilibre.
Sorin Mierlea, președinte Infocons: „Toate produsele care sunt realizate să aibă același tip de gust, culoare, formă ca un produs clasic din carne, și discutăm de crenvurstii vegetali, de hamburgerul vegetal, pateul vegetal, toate acestea ca să ajungă la zona de coloristică, gust și miros, vor avea tot felul de aditivi, coloranți, conservanți, tot felul de chimicale”.
Simona Carniciu, medic nutriționist: „Dacă facem un abuz de astfel de ingrediente, aditivi alimentari, atunci microbiomul afectat va fi un risc pentru diverse boli cronice”.
Ca să nu piardă clienți, multe restaurante și-au modificat meniurile, iar oferta e surprinzător de bogată.
Potrivit tradiţiei creştine, credincioşii trebuie să postească de carne, brânza și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin.
Citește și … Recomandările ANPC pentru Postul Crăciunului
[…] Citește și … Postul Crăciunului: Medicii atrag atenția asupra pericolului din spatele anumitor produse vegetale […]