Take a fresh look at your lifestyle.

Preparate alimentare tradiţionale la USAMV Cluj-Napoca

0
Sursa foto: usamvcluj.ro (arhivă)

De mai bine de un deceniu studenții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca reînvie mâncăruri tradiționale românești, vechi de sute de ani, în cadrul Festivalului Produselor Tradiționale Românești. Anul acesta evenimentul va avea loc, luni, 23 aprilie, în campusul Universității. Rețetele reproduse de studenții clujeni trebuie să aibă cel puțin 30 de ani vechime în zonele din care aceștia provin.

Unele dintre acestea se mai prepară extrem de rar, așa că studenții s-au consultat cu cei mai în vârstă membri ai familiei și abia apoi s-au pus pe gătit. Astfel, participanții la cea de a XI-a ediție a acestei manifestări vor putea degusta plăcinta cu lucernă, tocină de Bogdana, din județul Sălaj, un preparat din cartofi răzuiți, pastă de jumări, mărar și brânză burduf, plăcinte pe lespede de Câmpeni, mălai în lapte de Chiochiș, sau plăcintă cu lobodă de la Cugir.

Sursa foto: usamvcluj.ro (arhivă)

Organizatorii explică acest demers ca fiind unul didactic, dar și de salvare a unor mâncăruri tradiționale. De altfel, România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește mâncărurile atestate ca produse tradiționale. Nu vor lipsi o paradă a portului popular, scenete de teatru, o expoziție foto și o lansare de carte a inițiatorului acestui proiect, profesorul Avram Fițiu.

Sursa foto: usamvcluj.ro (arhivă)

Programul evenimentelor este următorul:
10.00-11.00 Cuvânt de deschidere al festivalului

– Degustarea produselor tradiționale care fac obiectul evenimentului

– Expoziție de fotografie: Patricia Toma, UBB- Bisericile din lemn din Sălaj

11.00-11.30 Parada portului popular prezentată de studenții anului 4

11.30-12.00 Sceneta de plecare a oilor in munte: Teatrul Țărănesc nescris, Poiana Ilvei, BN

12.00-12.20 Caiet de sarcini DOP, Brânză de Burduf de Sîngiorz,

12.20-12.40 Caiet de sarcini Cârnați de Poiana Ilvei, BN;

12.40-13.00. Sceneta coborârii oilor din munte; Teatrul Țărănesc nescris, Poiana Ilvei, BN

13.00. 14.00 Avram Fițiu- Lansarea cărții Salvarea Fermei Țărănești (Ediție adăugită)

14-00-16.00. Prezentări Caiete de sarcini produse tradiționale Anul 4

Cornulețe de Sebeș (AB)
Plăcintă pe lespede de Câmpeni (AB)
Brânză de Sângeorz (BN)
Plăcintă cu leurdă de Hurez (SM)
Plăcintă cu silvoiță de prune de Teiuș (AB)
Mălai în lapte de Chiochiș (BN)
Gomboți cu prune de Chinteni (CJ)
Prăjitură cu mere de Ciucea (CJ)
Plăcintă cu lobodă de Cugir (AB)
Sarmale cu păsat de Gherla (CJ)
Prăjitură foi cu bulion de Unirea (AB)
Brânză de Ieud (MM)
Kurtos de Inuc (CJ)
Prune cu nuci în vin de Zaim (Republica Moldova)
Cremă de brânza de Simeria (HD)
Pâine de mălai de Călinești Oaș (SM)
Plăcintă pe lespede de Bilbor (HR)
Mălai dulce de Jibou (SJ)
Telemea de Unirea (AB)
Cârnați de Poiana Ilvei (BN)

16.00-18. Prezentări de proiecte de finanțare pentru promovare scheme de calitate produse tradiționale.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata