Take a fresh look at your lifestyle.

Preşedintele ADR, Sabin Sărmaş: România are tot ce-i trebuie pentru a deveni o naţiune digitală

0

Sabin Sărmaş, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), a participat miercuri, 9 septembrie, la Smart Transformation Forum 2020, ca panelist la secţiunea Smart City, Ongoing Process.

În intervenţia sa, Sabin Sărmaş a evidenţiat rolul deosebit de important al ADR ca liant între performanţa mediului privat IT&C din România şi sectorul public, pentru a găsi soluţii concrete în beneficiul cetăţeanului.

„ADR este o instituţie relativ nouă, astfel că am avut şansa de a putea stabili proceduri de lucru similare celor din mediul privat. În timp, am observat cum preluarea modelelor de lucru din business în sectorul public creşte performanţa administrativă. Digitalizarea României presupune livrabile concrete, dar are şi o componentă strategică esenţială: legislaţia. Am făcut eforturi constante pentru îmbunătăţirea reglementărilor legale, aşa cum este cazul semnăturii electronice – astăzi, toate instituţiile publice sunt obligate să primească înscrisuri în format electronic de la cetăţeni şi de la companii. Dar nu rămânem doar la nivelul strategiilor. Avem în vedere soluţii state-of-the-art în tehnologie, care să poată fi uşor de implementat şi de personalizat în funcţie de nevoile administraţiei publice. Un exemplu este aici.gov.ro, o platformă pe care am realizat-o împreună cu parteneri din mediul privat în beneficiul Ministerului Muncii, care a înregistrat peste 600.000 de utilizatori”, a declarat preşedintele ADR.

Pe parcusul alocuţiunii sale, Sabin Sărmaş a prezentat oportunităţile pe care le oferă viitorul cadru financiar multianual şi pachetul european de fonduri pentru redresarea economică, ce însumează 80 de miliarde de euro.

„Ne-am asigurat că, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, 100 de milioane de lei vor fi folosiţi la realizarea documentaţiilor tehnice pentru proiectele de digitalizare. De asemenea, lucrăm pentru a crea poli de competenţă în digitalizare la nivel regional – am demarat deja procesul de stabilire a Centrelor Europene de Inovare Digitală, care vor fi cel mai important actor, la nivel regional, în transformarea digitală a instituţiilor publice şi a companiilor private”.

În încheiere, preşedintele ADR a subliniat că există perspective concrete de optimism, întrucât, cu o strategie digitală corectă şi stabilă, România are tot ce îi trebuie pentru a deveni în următorii ani o naţiune digitală.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata