Take a fresh look at your lifestyle.

Prețul gazelor arde românii la buzunar. Majorarea se aplică din august

0

Preţul gazelor naturale creşte pentru consumatorii casnici cu 5,83%, din 1 august. Autoritatea Națională de Reglementare din domeniul Energiei a decis această majorare în baza solicitărilor furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei costurilor reflectate în preţul final, arată instituția într-un comunicat de presă.

Solicitărea furnizorilor de gaze naturale, de creștere a prețului vine ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preţ care nu mai este reglementat.

Interesant este că acesată creștere are loc imediat după ce Ministerul Finanțelor a anunțat că a elaborat un proiect de Hotărâre privind reducerea prețului de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh și plafonarea lui până în 2021.

În prezent, gazele naturale de provenienţă internă se vând pe piaţă, atât pentru clienţii casnici, cât și pentru cei industriali, la un preț de achiziție stabilit în mod liber, pe baza cererii şi a ofertei. Din 2013 și până în prezent, cumulat, procentul de creştere a preţurilor la gazele naturale din producţia internă a fost 75,56%.

”Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei minuţioase a costurilor reflectate în preţul final, Comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a preţului la gazele naturale pentru clienţii finali casnici, începând cu data de 1 august 2018”, se arată în comunicatul ANRE.

Autoritatea de reglementare are obligaţia să stabilească preţul la gazele naturale la consumatorii casnici în baza achiziţiei gazelor naturale făcute de furnizori din pieţele centralizate, la care se adaugă tarifele de transport, de distribuţie, de înmagazinare şi de furnizare, care sunt, în continuare, reglementate de ANRE.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata