Take a fresh look at your lifestyle.

PRIM TOP – Vezi ce sume au strâns candidaţii la alegerile prezidenţiale din donaţii şi de unde vin banii!

0
foto: România TV
foto: România TV

Candidaţii la alegerile prezidenţiale au primit până acum donaţii de circa un milion de lei, în total, deşi plafonul de cheltuieli legale este de cinci milioane de euro de candidat.

În topul donaţiilor se situează ACL şi Klaus Iohannis cu donaţii de 320.000 de lei, urmat de coaliţia care îl sprijină pe Victor Ponta cu 312.000 de lei, potrivit antena3.ro.

Monica Macovei, în ciuda sediilor de campanie pe care le deţine, a afişelor şi a campaniei pe internet, a avut ca fond de donaţii puţin peste 12.500 de euro, în vreme ce Elena Udrea ar fi cheltuit din donaţii doar 25.000 de euro, sume cu mult mai mici decât au costat, până acum, campaniile candidatelor preferate de Traian Băsescu.

DE UNDE VIN DONAŢIILE?

Comenzile s-au făcut în urmă cu o lună. Oficial, banii de campanie se stâng transparent, membrii de partid plătesc o cotizaţie, iar apropiaţii lor fac donaţii declarate. Dar cheltuielile de campanie sunt mult mai mari.

Potrivit Gândul.info, calculele neoficiale ale liderilor de filiale arată că „o campanie cu resurse decente se face cu cel puţin 100.000 de euro” pentru fiecare judeţ, iar legea actuală a finanţării partidelor limitează în acest an cheltuielile la 4,8 milioane de euro pentru fiecare candidat.

Costurile reale de campanie sunt ascunse prin facturi sau puse pe seama organizaţiilor judeţene, acolo unde circuitul banilor este şi mai greu de urmărit.

Campania se mai face şi pe caiet, pe datorie. În 2009, scrie Gândul.info, partidele au avut numai în luna de campanie cheltuieli restante de nu mai puţin de 4 milioane de euro. Nicio autoritate nu a verificat uletrior în ce măsură sau sub ce formă au fost ele plătite. O parte din aceşti bani au fost recuperaţi în instanţă, alte sume au fost direct recuperate, parţial, prin contracte cu statul.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata