Take a fresh look at your lifestyle.

PRO România şi PSD iniţiază moţiunea simplă „Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată”

0

PRO România şi PSD au depus miercuri, 20 mai, o moţiune simplă îndreptată împotriva ministrului Educaţiei, Monica Anisie. Sub titlul „Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată”, documentul prezintă în detaliu situaţiile care au compromis dreptul la educaţie pentru mulţi elevi, pe perioada coronacrizei.

Citește și … Iohannis, cerere de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale numărul 1/2011

„În ciuda prevederilor Constituţionale, învăţământul nu este gratuit în România. Ne-a dovedit-o această criză, perioadă în care pentru jumătate dintre elevi nu a fost asigurat dreptul la educaţie. Cauza evidentă este lipsa infrastructurii, în contextul în care bugetul alocat pentru Educaţie şi Cercetare, în 2020, este de 3,4% din PIB, iar implementarea programului care trebuia să asigure accesul la tehnologie tuturor elevilor a rămas în aer. Amintim că tocmai dumneavoastră aţi declarat, la preluarea mandatului, că n-am avea ce face cu un buget de 6% din PIB pentru Educaţie”, se arată în text.

Iniţiatorii susţin că această moţiune este o mică parte a răspunsului lor la nepăsarea şi incompetenţa dovedite, pas cu pas, de ministrul Educaţiei şi Cercetării, de la preluarea mandatului şi culminând cu perioada coronacrizei.

„În ultimele două luni am văzut cu toţii ce înseamnă ca un politruc neprofesionist să conducă învăţământul românesc. Situaţia de criză ar fi trebuit să evidenţieze abilităţile de leadership şi competenţele de manager ale ministrului Educaţiei. În schimb, am văzut bâlbâieli, răzgândeli neargumentate, declaraţii contradictorii ale tuturor reprezentanţilor guvernamentali, lipsă de înţelegere a riscurilor sistemului şi completă lipsă de viziune”, explică reprezentanţii PRO România şi PSD.

Concret, iniţiatorii semnalează şi sancţionează faptul că:

– Nu au fost comunicate în timp util scenariile şi măsurile avute în vedere de minister, în contextul pandemiei de coronavirus;

– Nu au fost comunicate nici măcar acum variantele de metodologii pentru examenele din anii terminali;

– Nu au fost comunicate în timp util procedurile pentru concursurile de titularizare şi definitivat;

– Nu au fost comunicate graficul şi modalitatea în care se vor da probele de aptitudini pentru admiterea în unităţile de învăţământ vocaţional;

– Nu au fost comunicate posibile scenarii pentru încheierea anului şcolar;

– Nu a fost elaborată o procedură de lucru la domiciliu pentru cadrele didactice, pentru personalul didactic auxiliar, pentru directori, inspectori şcolari şi pentru personalul nedidactic.

– Nu a fost implementat şi actualizat programul Euro 200, astfel încât toţi elevii să aibă la dispoziţie un computer, laptop sau tabletă pentru continuarea studiilor.

– Nu a existat niciun fel de coerenţă cu privire la stabilirea unui calendar pentru începutul de an şcolar, nici pentru grădiniţe şi nici pentru şcoli.

Textul moţiunii face referire la eşecurile ministrului Educaţiei atât pe perioada stării de urgenţă, cât şi înainte.

„Doamnă ministru, mai avem nevoie de profesori? Până mai ieri nu se ştia când se va da concursul pentru titularizare pentru că nu v-aţi gândit ce vor face miile de absolvenţi care s-au pregătit pentru concursul de titularizare şi pentru definitivare în învăţământ. Vor reuşi să-şi găsească aici, în România, locul de muncă pentru care s-au pregătit? Sau vor fi nevoiţi să plece în străinătate, ca mulţi alţi români, să îngroaşe rândurile experţilor pe care România i-a exportat în ultimii ani? Vorbim de mii de absolvenţi, viitori profesori, care nu au putut face nicio predicţie pentru viitorul lor profesional. Adevărul este, doamnă ministru, că aţi reuşit să bulversaţi toţi actorii sistemului de învăţământ: elevi, părinţi şi profesori!”, au sancţionat iniţiatorii.

PRO România şi PSD au reamintit faptul că opoziţia a venit cu măsuri concrete pentru combaterea efectelor coronacrizei, încă de la începutul lunii martie. Soluţiile prezentate de liderii celor două partide au fost întotdeauna bazate pe prevenţie şi construcţie, nu pe reduceri de venituri sau personal, aşa cum a intenţionat Guvernul PNL.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata