Take a fresh look at your lifestyle.

Promenada biciclistelor îmbrăcate șic se apropie. Data evenimentului în Cluj-Napoca

0

bicicliste-sicSâmbătă 4 iulie 2015 are loc o nouă promenadă elegantă a biciclistelor clujence şi nu numai, cu plecare din Parcul Central ‘Simion Bărnuţiu’ începând cu ora 14:00, în organizarea Clubului de Cicloturism ‘Napoca’ (CCN). Sunt invitate să vină pe două roţi, în ţinute cochete, toate fetele, domnişoarele şi doamnele pentru care bicicleta este sau ar putea deveni un mijloc firesc de deplasare cotidiană în oraş şi care cred că merită arătat şi altora că este compatibil cu elegantă şi feminitatea.

Coloana de bicicliste îmbrăcate şic va urma în ritm lejer un traseu de circa o oră pe străzi din zona centrală a Clujului şi din cartierele Mărăşti şi Grigorescu, iar participantele vor avea parte de câteva surprize pregătite de organizatori şi sponsori şi vor putea discuta despre experienţa de a circula pe două roţi în Cluj, despre oportunităţi şi probleme, soluţii şi perspective, despre ce e de făcut că să devină o normalitate imaginea unei bicicliste îmbrăcate elegant şi să existe respectul din partea altor participanţi la traficul rutier.

Itinerarul promenadei pe două roţi din 4 iulie este: Parcul Central ‘Simion Bărnuţiu’ (latura dinspre podul ‘Napoca’ / clădirea UAT) — str. G.Gosbuc — Cl.Moţilor — str.P.Maior — p-ţa L.Blaga — str.Napoca — p-ţa Unirii — bd.Eroilor — Cl.Dorobanţilor — str. S.Petofi — bd.21 Decembrie 1989 — p-ţa Unirii — str.R.Ferdinand — p-ta M.Viteazu — str.Gen.Dragalina — str.O.Goga — p-ţa 14 Iulie — str.G.Garibaldi — bd. 1 Decembrie 1918 — pod Napoca — Parcul Central ‘Simion Bărnuţiu’.

Clubul de Cicloturism ‘Napoca’ a constatat şi documentat în studiile efectuate în cele peste două decenii de activitate în domeniul promovării biciclismului utilitar şi recreativ faptul că, dincolo de infrastructuri lipsa sau proaste, există şi probleme specifice imateriale, inclusiv mentalităţi şi prejudecăţi ce duc la o imagine publică nefavorabilă a bicicliştilor în general şi a biciclistelor în mod special. Această realitate, pe care CCN o combate, a generat un anumit deficit şi o anumită reţinere pentru femei în a utiliza bicicleta, dar situaţia este în curs de ameliorare, cu contribuţia activă a campaniilor de profil derulate de diverse organizaţii probiciclistice din România.

Organizatoarele Velo Chic Cluj 2015 au convingerea că, dincolo de un eveniment plăcut de socializare şi cu conotaţii mondene, de lifestyle, participantele pot fi şi ambasadoare ale mersului pe bicicletă în faţa autorităţilor locale, mass-mediei şi publicului, pot atrage atenţia asupra situaţiei actuale a pistelor de biciclete, a rastelurilor publice, a întregii infrastucturi biciclistice existente, promise sau necesare în Cluj-Napoca, în contextul mai larg al unei mobilităţi urbane durabile care deocamdată lipseşte oraşelor României.

Participantele sunt aşteptate în ţinute elegante şi cât mai naturale, să promoveze un stil de viaţă activ şi sănătos pentru ele, pentru mediu şi pentru comunitate şi să se simtă minunat alături de prietenele lor. Fie că vor veni în fustă sau rochie, fie că vor alege tocuri sau balerini, pălării sau eşarfe, flori şi entuziasm, clujencele vor încerca să demonstreze că pedalatul înfrumuseţează. Feminitatea există şi pe două roţi.

Desigur, băieţii şi domnii sunt şi ei bineveniţi să pedaleze, eleganţi pe bicicletă, în urmă biciclistelor, în cadrul Velo Chic Cluj, să admire, fotografieze şi felicite cele mai şic participante şi să ofere la final flori partenerelor lor care au contribuit astfel la reducerea percepţiei publice greşite că bicicleta ar fi legată în mod necesar de ideea de sport sau de efort, de un anumit tip de echipament, şi deci mai puţin conciliabilă cu eleganţa vestimentară.

Conceptul Velo Chic Cluj 2015 este corelat cu cel al altor ediţii sau campanii-soră, cum sunt ‘Elegant pe bicicletă’, ‘VeloBello’ şi ‘Skirt Bike’. CCN a organizat primul eveniment de acest tip în 2008 cu titlul ‘Elegant pe Bicicletă’, inspirat de proiectul deschizător de drum ‘Cycle Chic’ lansat iniţial la Copenhaga şi răspândit între timp pe plan mondial, că demers de combatere a prejudecăţilor privind compatibilitatea utilizării bicicletei ca mijloc cotidian de deplasare urbană în scop utilitar cu eleganţă vestimentară.

foto: viața liberă

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata