Take a fresh look at your lifestyle.

Psihologia din spatele jocurilor la aparate

0
Conținut oferit de: Partener extern.

Jocurile la aparate sunt foarte populare, le găsim în cazinouri fizice şi on-line, sunt distractive, au o cromatică plăcută şi sunete care te determină să te tot joci cât e ziua de lungă dacă ai suficient timp. De multe ori sloturile, de exemplu, sau jocurile la aparate de orice fel pot da dependenţă şi pot duce la schimbări radicale de comportament şi de gândire. Jucătorilor la cazino le este recomandat în permanență jocul responsabil, fie că joaca într-un casino online cunoscut ca Winbet România, fie că aleg sălile de jocuri stradale.

Psihologii au atras atenţia de multe ori că jocurile la aparate au fost în aşa fel construite şi dezvoltate încât să determine jucătorii să dezvolte o oarecare dependenţă, să îi ţină în faţa aparatelor cât mai mult timp.

Psihologia din spatele jocurilor la aparate a fost demonstrată în parte de experimentele lui Skinner din anii 1960. El folosea nişte porumbei cărora li se dădea de mâncare când apăsau o manetă. Mâncarea era oferită aleatoriu, asta deşi maneta era apăsată de fiecare dată. Porumbeii lui Skinner au ajuns să apese maneta tot mai des sperând că vor primi mâncare.

Locul porumbeilor e luat de jucătorii de jocuri de noroc care au aşteptări şi până la urma primesc şi recompense, recompense care nu sunt suficiente. Creierul uman caută mereu recompense, aşa că e firesc să le dorească din moment ce există o acţiune în care eşti implicat.

Csikszentmihalyi şi fluxul, spectacolul din cazinouri

Psihologul Mihaly Csikszentmihalyi a lămurit şi mai bine de ce oamenii sunt atât de atraşi de jocurile la aparate aducând în discuţie ideea de flux. Fluxul la Csikszentmihalyi este starea mentală în care timpul pare că se scurge mai rapid, mai încet, în funcţie de activitatea desfăşurată şi de implicarea în activitate. În fiecare secundă ai un obiectiv, vezi provocări în orice, răspunsurile sunt imediate.

Creierul uman e păcălit mereu la jocurile la aparate, ştii că pierzi, dar dorinţa de recompensă e prea mare. Pierzi mai mult, joci mai mult. De unde şi profitabilitatea mare a jocurilor de noroc. La jocurile la aparate e vorba de anticipare şi răbdare, tot speri că vei câştiga sume mari de bani.

Jocurile la aparate atrag jucătorii cu ecranele cu rezoluţie mică, cu unghiuri de înclinaţie de 38 de grade, ochii nu obosesc repede, cu intimitate, cu manetele sau butoanele de tras, apăsat care parcă grăbesc venirea câştigurilor cu fiecare acţionare. Mai avem viteza jocurilor la aparate, care afişează rapid rezultatele parierilor, sunetele, care îţi construiesc o experienţă plăcută de joc, îţi doreşti să tot joci.

Trucurile proprietarilor de jocuri şi de cazinouri

Spectacolul de lumini, sunetele interesante, rotirea rândurilor şi culorile extrem de atractive, toate vor determina o reacţie emoţională din partea utilizatorilor jocurilor la aparate. Pentru că jocurile la aparate apelează mereu la emoţie şi nu la raţiune. În sălile de jocuri nu ai ferestre, nu ai ceasuri, tocmai pentru a fi „absorbit” total în joc şi a oferi creierului un setup perfect pentru a cădea pradă dorinţei de recompensă imediată.

Numele şi temele jocurilor se aruncă în lupta pentru cucerirea jucătorilor, se apelează la referinţe din universul celui care joacă pentru a determina un comportament „deviant”, inconştient, pe care individul nu îl poate trece prin filtrul raţiunii.

Se mai discută şi despre ratările pe muchie şi determinarea continuării comportamentelor compulsive, iluzia controlului, aşteptările false, aversiunea la pierdere, integrarea într-un grup, încercarea de a scăpa din cotidian, din monotonie.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata