Take a fresh look at your lifestyle.

RASCI: Siguranţa consumatorului român este pusă în pericol

0

Siguranţa consumatorului român este pusă în pericol de către forma actuală a proiectului de lege care doreşte să reglementeze suplimentele alimentare, potrivit reprezentanţilor RASCI.

RASCI, asociaţia reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripţie medicală, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală, trage un nou semnal de alarmă asupra necesităţii existenţei unui cadru legislativ coerent care să reglementeze unitar toate produsele clasificate drept suplimente alimentare.

Cadrul legislativ actual este incomplet, fapt care îl pune în pericol în primul rând pe consumator. E nevoie urgentă de nişte prevederi clare privind obligativitatea atestării compoziţiei şi calităţii tuturor suplimentelor alimentare ce intră pe piaţa din România.

Doar aşa va putea fi asigurat un nivel ridicat de calitate şi siguranţă pentru consumatori, aliniat la normele şi reglementările europene în vigoare.

Avem nevoie de un cadru legislativ transparent şi predictibil, de o legislaţie mult mai clară, care să nu lase loc nici unei interpretări. Legea suplimentelor este o lege al cărei impact se resimte imediat în menţinerea sau în creşterea gradului de siguranţă a sănătăţii consumatorului, aşa ca sperăm ca proiectul de lege, care stă in Parlament din 2012, să treacă cât mai curând într-o formă care să vină în beneficiul românilor.

Credem că doar o autoritate unică care să îşi asume întreaga responsabilitate privind toate categoriile de suplimente alimentare, aşa cum este Food and Drug Administration (FDA) în Statele Unite, precum şi un cadrul legislativ coerent pot rezolva toate aceste probleme.

Având în vedere că publicitatea este una dintre principalele surse de informare pentru consumatori, o altă zonă care are nevoie de un cadru legislativ clar şi unitar este publicitatea la suplimente alimentare. Derapajele actuale din comunicare, informaţiile incomplete, incorecte sau înşelătoare pot avea un impact negativ asupra consumatorilor, care pot recurge la administrarea sau utilizarea de produse fără prescripţie medicală sau suplimente alimentare sau dispozitive medicale pentru îngrijire personală în detrimentul propriei sănătăţi.

Ca şi în alte domenii, credem că este utilă constituirea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai tuturor parţilor implicate, care să contribuie prin expertiza lor la îmbunătăţirea cadrului legislativ actual.

Le punem la dispoziţie autorităţilor atât experienţa pe care o au membrii RASCI – producători, importatori şi distribuitori de medicamente fără prescripţie medicală (OTC), suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală, activi pe piaţa din România, cât şi expertiza dobândită prin afilierea la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), organizaţia europeană care este vocea sectorului de îngrijire personală în Europa şi care reuneşte mai mult de 2.000 de companii şi asociaţii profesionale.

RASCI susţine dreptul românilor la informare corectă şi acces neîngrădit la suplimente alimentare sigure şi de înaltă calitate.

Toate produsele din categoriile pe care le reprezintă RASCI trec printr-un proces riguros de fabricaţie, fiind atent verificate şi avizate, conform legislaţiei naţionale şi europene în vigoare. Produsele finale sunt evaluate şi testate în aşa fel încât acestea să poată fi administrate în condiţii de maximă siguranţă. Indiferent dacă le-au mai folosit şi în trecut, este foarte important ca utilizatorii acestor produse să citească de fiecare dată informaţiile care se regăsesc în prospectul sau pe eticheta, respectiv ambalajul acestora.

Din acestea pot afla în ce categorie se încadrează produsele, compoziţia acestora, indicaţiile de administrare sau utilizare şi posibilele reacţii adverse ale acestora.

loading...
Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata