Take a fresh look at your lifestyle.

România, bună de plată! Despăgubiri de 26.500 de euro după 13 ani de proces

0

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat verdictul într-un proces care dura de 13 ani. Astfel, CEDo a decis că poliția a folosit forță excesivă și nejustificată într-o intervenție în Pata Rât, județul Cluj și a stabilit daune de 26.500 de euro pe care statul român va trebui să le achite către doi cetățeni rromi.

La data de 5 noiembrie 2005, poliția județeană (IPJ) Cluj a arestat doi suspecți de furt din comunitatea din Pata Rât. Trei zile mai târziu, IPJ Cluj a organizat o nouă intervenție în Pata Rât, a evacuat oameni cu forța, iar apoi le-a dat foc la case. Victimele abuzului au dat în judecată polițiștii și jandarmii implicați în intervenție, acuzându-i de violență verbală, asalt, amenințare și distrugere prin ardere.

După ce curțile de judecată din România au respins cazul, CEDO a decis că intervenția poliției a fost abuzivă și violentă, două persoane fiind lovite și agresate de către polițiști. Totodată, CEDO notează că statul român nu a făcut eforturi suficiente pentru a investiga în ce măsură polițiștii au acționat în baza unor înclinații rasiste. România va trebui să plătească câte 14.800 euro pentru două dintre cele trei persoane parte din proces.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata