Take a fresh look at your lifestyle.

România, ţara cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe din UE. Țara paradoxului

0

România, ţara paradoxului. Peste 80% dintre români ştiu că locuinţa trebuie asigurată şi cred că acest lucru este extrem de important, dar numai 20% dintre ei deţin o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei. În realitate, patru din cinci case din România sunt neasigurate, aşadar vulnerabile în faţa dezastrelor, deşi poliţa este obligatorie.

Cel mai recent cutremur puternic produs în România, pe data de 3 noiembrie, cu o magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter a produs câteva pagube. 20 de locuinţe au fost afectate, iar proprietarii care aveau asigurare obligatorie au fost despăgubiţi.

Iar în vara anului trecut, în Craiova, o ploaie torenţială a făcut prăpăd în oraş. Ulterior, despăgubiri au primit doar cei care aveau locuinţele asigurate. Însă, astfel de situaţii în care oamenii deţin o poliţă de asigurare sunt o raritate.

România, ţara cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe din Uniunea Europeană rămâne codaşă la capitolul asigurare a casei.

9,6 milioane de locuințe sunt înregistrate la nivel naţional. Dintre acestea doar 1.850.000 au o poliţă de asigurare obligatorie, ceea ce înseamnă un grad de asigurare la nivelul întregii ţări de doar 19-20%. Mai clar de atât, patru din cinci locuinţe din România nu au o poliţă de asigurare.

HURDUBAI1

Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei acoperă trei riscuri: cutremure, inundaţii, alunecări de teren. Costă 20 de euro pe an, dacă locuinţa este de tip A şi 10 euro pe an dacă locuinţa este de tip B. Legea spune că această asigurare este obligatorie.

Din cele 1.850.000 de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei, 75% sunt pentru locuinţe din mediul urban şi doar 25% pentru locuinţe din mediul rural. Cel mai asigurat municipiu este Braşov, apoi urmează Bucureşti şi Timişoara.

În privinţa judeţelor, tot Braşov e în top, urmat de Bucureşti Ilfov, Timiş, Prahova, Constanţa.

La polul opus sunt judeţele Olt, Gorj, Mehedinţi, Vaslui, Botoşani.

În Olt vorbim despre 7% case asigurate, faţă de 20% media pe ţară, ceea ce înseamnă că nici măcar o casă din zece nu deţine o poliţă de asigurare.

Anul acesta au fost plătite despăgubiri în valoare de 2,5 milioane de lei.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata