Take a fresh look at your lifestyle.

Românii se pot înscrie în programul Rabla pentru Electrocasnice

0

Începând de astăzi, de la ora 10:00, persoanele fizice interesate se pot înscrie în cadrul Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic. Programul este derulat prin Administraţia Fondului pentru Mediu şi are un buget de 75 milioane lei.

Anul acesta modalitatea de accesare a programului a fost revizuită, astfel încât persoanele fizice să poată beneficia de oportunitatea de a se înscrie şi de a obţine unul sau mai multe vouchere.

Persoanele fizice au la dispoziţie 7 zile (14-20 mai) pentru înscrierea în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică. „Contul de utilizator” este un element de noutate al acestei ediţii a programului şi permite atât selecţia voucherelor, cât şi urmărirea statusului acestora. Pentru eficientizarea procesului de selecţie a voucherelor, ediţia de anul acesta se va desfăşura etapizat.

Astfel, etapele de desfăşurare a programului sunt:
– Înscrierea persoanelor fizice în aplicaţie, prin crearea conturilor de utilizator (14 mai-20 mai);
– Etapa I: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (21 mai – 03 iunie);
– Etapa II: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile şi tabletele (04 iunie-17 iunie);
– Etapa III: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (18 iunie – 01 iulie).

Înscrierea solicitanţilor în Program constă în crearea contului de utilizator, pentru care se introduc următoarele date: nume, prenume, localitate şi judeţ, cod numeric personal (CNP), adresa de e-mail şi numărul de telefon valid. Beneficiarul are obligaţia de a încărca CI/BI şi declaraţia pe proprie răspundere pusă la dispoziţie de AFM până la momentul utilizării voucherului. Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

După înscrierea solicitanţilor prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecţie, în aplicaţia informatică, a voucherelor aferente echipamentelor noi, prima categorie fiind cea a maşinilor de spălat rufe/vase şi a frigiderelor/congelatoarelor.
Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 14 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Echipamentele incluse în program şi voucherele aferente fiecărui echipament sunt:
– 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C;
– 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D;
– 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
– 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
– 400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică E;
– 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
– 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
– 500 de lei pentru laptopuri;
– 300 de lei pentru tablete.

Altă noutate este faptul că pentru laptopuri şi tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală şi monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepţia latopurilor şi tabletelor vechi. De asemenea, pentru maşinile de spălat vase, precum şi pentru uscătoarele de rufe, se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program.

Listele cu beneficiarii aprobaţi vor fi publicate pe site-ul www.afm.ro, la secţiunea dedicată programului (https://electrocasnice.afm.ro).

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata